Διεθνή

Αιφνιδιαστική απόφαση της Άγκυρας: Καμία εκδήλωση στη Γερμανία

Έπειτα από εβδομάδες γερμανο-τουρκικής έντασης, η Αγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι κανένας τούρκος αξιωματούχος δεν θα συμμετάσχει στο εξής σε εκδήλωση για το δημοψήφισμα στη Γερμανία.

“Κανείς τούρκος αξιωματούχος δεν πρόκειται στο εξής να μεταβεί στη Γερμανία για να υπερασπιστεί το “Ναι” στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για ενίσχυση των εξουσιών του τούρκου προέδρου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπροσωπεία του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος στο εξωτερικό. Επίσης, όλες οι εκδηλώσεις που είχε προβλεφθεί να διεξαχθούν μελλοντικά, ακυρώθηκαν.

Η απόφαση «ελήφθη στην Άγκυρα», διευκρινίζει η αντιπροσωπεία του AKP που έχει την έδρα της στην Κολωνία (δυτικά), σε μια Γερμανία που αριθμεί τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο, από τους οποίους 1,4 εκατομμύρια είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η Ένωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών (UETD), μία οργάνωση της τουρκικής διασποράς που πρόσκειται στον Ερντογάν, δήλωσε από την πλευρά της στο γερμανικό περιοδικό Wirtchaftswoche πως δεν θα διοργανώσει «καμία νέα εκδήλωση» με τούρκους υπουργούς από σήμερα έως τις 16 Απριλίου στη Γερμανία.

«Ενημερωτικές συναντήσεις» προβλέπεται να διεξαχθούν ωστόσο «σε τοπικό επίπεδο», χωρίς εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, διευκρίνισε ο πρόεδρος της UETD, Ζάφερ Σιράκαγια.

Ο Ερντογάν και πολλοί τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατ΄επανάληψη χαρακτηρίσει τις τελευταίες εβδομάδες την απαγόρευση συγκεντρώσεων των οπαδών του «ναζιστικές» ή «φασιστικές» μεθόδους.

Σήμερα, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ως απάντηση στην «αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική Ευρώπη».
Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι αν κερδίσει το δημοψήφισμα, τότε θα «επανεξετάσει» τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., προσθέτοντας ότι η χώρα δεν θα απειλείται από την ενταξιακή διαδικασία και ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να τριγυρνάν στην Τουρκία και να κατασκοπεύουν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top