Πολιτική

Βίτσας: Δε μας συμφέρει να μπλεχτούμε στην κρίση ΕΕ-Τουρκίας

Ιδιαίτερη προσοχή και μη εμπλοκή της χώρας στην κρίση μεταξύ της Τουρκίας με την ΕΕ, συνέστησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Βουλής.

«Είναι αρκετά επικίνδυνη οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη των πραγμάτων. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να εμπλακούμε σε αυτή την υπόθεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τις εκλογικές διαδικασίες, στην Ολλανδία και το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Με μια τέτοια “υπερβάλλουσα” ρητορική από τις πολιτικές ηγεσίες, αυτοί οι άνθρωποι που συμβιούν σε μια πόλη, δεν θα έχουν κάποιο πρόβλημα», διερωτήθηκε.

Παράλληλα, παρατήρησε ότι μια τέτοια κατάσταση πλήττει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, που είναι «και προς το συμφέρον της γεωπολιτικής σταθερότητας, και δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες δεν ξεπερνιούνται από τη μία ημέρα στην άλλη μετά. Άρα, σε αυτό το επίπεδο πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση ή μη τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Βίτσας σχολίασε: «Άλλο πράγμα να είναι βουλευτικές εκλογές και άλλο δημοψήφισμα. Άλλο πράγμα είναι να έρχονται στελέχη του κόμματος και να μιλάνε στην πρεσβεία ή κάπου αλλού και άλλο να έρχεται σε μια προεκλογική εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο πρωθυπουργός. Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να υπάρχει καταρχήν συνεννόηση».

Σε ερώτηση για το εάν η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει απομακρυνθεί, σχολίασε ότι «υπάρχουν πολλά στοιχεία (Κυπριακό, η διαχείριση των κρίσεων στα Νότια και Ανατολικά σύνορα της, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη), για τα οποία «δεν είναι ανεύθυνη η ηγεσία της Τουρκίας». Πάντως, παρατήρησε ότι «η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό».

Όσον αφορά στην ελληνική στάση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε: «Σεβόμαστε τις συνθήκες. Έχουμε όμως πλάνα για τα πάντα-κάτω από το δόγμα νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ό,τι και να γίνεται θα υπάρχει και η ελληνική απάντηση».

Σε ερώτηση εάν μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα ξεμπλοκάρουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Δημήτρης Βίτσας εξέφρασε την ελπίδα «να απαλύνουν, να κατευναστούν κάπως τα πράγματα, αλλά δεν είναι δική μας υπόθεση αυτή. Η Κύπρος ως μέλος του ΟΗΕ, ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος της ΕΕ, έχει αρκετές εγγυήσεις στο να προχωρήσει σε αυτό που πρέπει να προχωρήσει».

“Όλοι μαζί πετάμε τους φασίστες απ’ έξω”

Με αφορμή την άνοδο της Ακροδεξιάς της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε «μεγάλη συμφωνία» αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων ότι διεξάγουμε τη μάχη μας, αλλά όλοι μαζί πετάμε τους φασίστες, πετάμε τους ναζί απ’ έξω».

Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της ιδέας της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, εκτιμώντας ότι «είναι στοιχείο πλέον ενός μαύρου μέλλοντος για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή ιδέα». Επεσήμανε δε την ανάγκη «να εμβαθύνουμε πάνω στα ζητήματα της κοινωνικής, και εξ αυτού πολιτικής, ενοποίησης, όχι από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά με βήματα, ώστε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ως στοιχείο της πλανητικής δομής, να προχωράει μπροστά και υπέρ των ίδιων των λαών».

«Ας μην ξεχνιόμαστε σήμερα, υπάρχουν ακροδεξιά συνθήματα τα οποία κερδίζουν ή μερικές φορές και ποπουλίστικα – λαϊκίστικα συνθήματα, τα οποία κερδίζουν, γιατί ο κόσμος δεν περνάει καλά».

“Κάποτε πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη κουβέντα για το PSI”

Σχολίασε ακόμα ότι η διαχείριση της κρίσης από σώματα ή όργανα, τα οποία δεν προβλέπονται σε καμία συνθήκη, και από συμβουλευτικά γίνονται κυρίαρχα, συνιστούν «μείωση του επιπέδου του τρόπου λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας. Είναι διαφορετικό πράγμα η σύνοδος των ηγετών και άλλο το Eurogroup».

Περαιτέρω τόνισε ότι «κάποτε θα πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη κουβέντα, πραγματική, αλλά και στην πράξη για το τι ήταν το PSI και πώς μεταφέρθηκαν χρέη από τις ξένες τράπεζες στο εσωτερικό και πως κουρεύτηκαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου από το ίδιο το Δημόσιο και πως παράχθηκε όλο αυτό το πράγμα».

Αναφερόμενος στην συζήτηση που γίνεται για το 2019 και μετά για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, ο Δημήτρης Βίτσας διευκρίνισε: «Το 2019 να υποθέσουμε ότι έχουμε συμφωνήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% και με τα νέα μέτρα και τα αντισταθμιστικά μέτρα θα είναι πάλι 3%. Αν πιάσουμε 3,5%, αυτό το 0,5%, το παραπάνω, με έναν ορισμένο τρόπο θα έχουμε επιστροφή στην κοινωνία. Αν πιάσουμε 2%, δηλαδή δεν πιάσουμε τον στόχο, τότε η συμφωνία που έχουμε κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε τέτοια μέτρα, ώστε να πιάσουμε το 3%».

Επανέλαβε δε ότι «εμείς θέλουμε να κλείσει για να υπάρχει μια σταθερότητα και να ενεργοποιηθούν ορισμένες δυνάμεις που μπορούν να προσδώσουν παραπέρα ώθηση και στην οικονομία και στην ανάπτυξη. Να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να έρθει στην εσωτερική μας οικονομία φρέσκο χρήμα από τα έξω».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top