Διεθνή

Γάλλος υπήκοος ο 39χρονος μουσουλμάνος που σκότωσαν στο Ορλί

Ένας Γάλλος, που ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών, σκοτώθηκε το Σάββατο από τις δυνάμεις ασφαλείας αφού προσπάθησε να αφαιρέσει το όπλο από μια στρατιωτίνα σε περιπολία στο αεροδρόμιο Ορλί, νότια του Παρισιού.

Η έρευνα για το επεισόδιο ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Παρισιού. Μιάμιση ώρα πριν από την επίθεση στο Ορλί, ο άνδρας είχε πυροβολήσει εναντίον των αστυνομικών που τον σταμάτησαν για έλεγχο σε ένα βόρειο παρισινό προάστιο και στη συνέχεια έκλεψε ένα αυτοκίνητο σε ένα νότιο προάστιο προκειμένου να μεταβεί στο αεροδρόμιο, σε απόσταση 10 χλμ. από εκεί.

Γύρω στις 07:30 (09:30 ώρα Ελλάδας), ο άνδρας αυτός προσπάθησε να αφαιρέσει ένα επιθετικό όπλο Famas “από μια στρατιωτίνα, στη συνέχεια κατέφυγε σε ένα κατάστημα του διεθνούς αεροδρομίου προτού σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας” στον νότιο τερματικό σταθμό, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν “γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών”, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπρουνό λε Ρου, και πρόκειται για έναν Γάλλο ηλικίας 39 ετών, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

Ο πατέρας και ο αδελφός του τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ “χαιρέτισε το θάρρος” των αστυνομικών και των στρατιωτικών απέναντι σε ένα “ιδιαίτερα επικίνδυνο άτομο”.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον νότιο τερματικό σταθμό και οι επιβάτες που βρίσκονταν στον δυτικό τερματικό σταθμό περιορίστηκαν εκεί, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ. Δεν υπήρξαν τραυματίες, πρόσθεσε.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον πρώτο όροφο του νότιου τερματικού σταθμού στη ζώνη για το κοινό, ακριβώς πριν από τους ελέγχους.

Μια περίμετρος ασφαλείας δημιουργήθηκε και σημαντική αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε στο δεύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας μετά το Παρί-Σαρλ ντε Γκολ (Ρουασί), με 31 εκατομμύρια επιβάτες το 2016 το οποίο εξυπηρετεί 55 χώρες.

Λίγο νωρίτερα το πρωί, ο δράστης του Ορλί είχε τραυματίσει έναν αστυνομικό σε βόρειο προάστιο με ένα πιστόλι που τον σημάδευε στην καρδιά στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, προτού διαφύγει.

Στη συνέχεια “εντοπίστηκε” στο Βιτρί-σιρ-Σεν (νότια της πρωτεύουσας) αφού έβγαλε έναν οδηγό από το αυτοκίνητό του για να μεταβεί στο Ορλί με κλεμμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον Μπρουνό Λε Ρου.

“Σε κατάσταση σοκ” οι τρεις στρατιωτικοί της περιπολίας που έγιναν στόχος του δράστη στο Ορλί έλαβαν ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Η επιχείρηση Sentinelle, τμήμα της οποίας αποτελούσαν, δημιουργήθηκε έπειτα από τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι. Αυτή η σειρά δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων είχε στόχο κυρίως την εφημερίδα Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό μίνι μάρκετ.

Μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και στην περιοχή της πρωτεύουσας (130 θάνατοι), η Γαλλία ζει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης η οποία έχει παραταθεί πολλές φορές και αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Ιουλίου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top