Διεθνή

Γερμανία: Δημοσκόπηση της Bild δίνει προβάδισμα μιας μονάδας στην Μέρκελ

Προβάδισμα μιας μονάδας έναντι των Σοσιαλδημοκρατών έχουν οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Bild.

Ενώ απομένουν επτά μήνες έως τη διεξαγωγή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό της βαυαρικό κόμμα, συγκεντρώνουν το 33% των προθέσεων ψήφου, ενώ το ποσοστό του SPD παρέμεινε αμετάβλητο στο 32%.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει μικρή άνοδο του ποσοστού του που πλέον φθάνει το 10% (+1%), ενώ τα ποσοστά του αριστερού κόμματος Die Linke και των Πρασίνων παραμένουν αμετάβλητα στο 8% και στο 7% αντίστοιχα.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) χάνει μία εκατοστιαία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και υποχωρεί στο 6%, οριακά πάνω από το όριο του 5% για την είσοδό του στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, τη Μπούντεσταγκ.

Η ανάκτηση του προβαδίσματος των συντηρητικών της Μέρκελ ακολουθεί τη ραγδαία άνοδο του SPD αφού ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναδείχθηκε υποψήφιός του για την καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ, η οποία διεκδικεί τέταρτη συναπτή θητεία στο αξίωμα, ηγείται μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην οποία συμμετέχουν οι CDU/CSU και SPD, όμως ο Σουλτς ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει ικανό ποσοστό ώστε να σχηματίσει μια κυβέρνηση με την υποστήριξη μικρότερων κομμάτων.

Τα απροσδόκητα κέρδη του SPD και η υποχώρηση των συντηρητικών ώθησαν ορισμένα γερμανικά ΜΜΕ να επισημάνουν την «κόπωση» της Μέρκελ και ότι η καγκελάριος δεν δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό μέχρι στιγμής για τη φετινή εκστρατεία.

«Η Άγγελα Μέρκελ ξαφνικά μοιάζει σαν δεινόσαυρος που αδυνατεί να προσαρμοστεί στην αλλαγή της εποχής, απλά περιμένοντας την εξάλειψή της», υποστήριξε ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, αρθρογράφος του περιοδικού Der Spiegel.

Αλλά η δημοσκόπηση της Emnid, όπως και άλλες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, καταγράφει σταθεροποίηση του ποσοστού των συντηρητικών, που πλέον είτε ισοψηφούν με το SPD ή διατηρούν οριακό προβάδισμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top