Διεθνή

Γερμανική Δικαιοσύνη: Άλλα δικαιώματα έχουν οι Γερμανοί και άλλα οι Τούρκοι

Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να επικαλούνται τα γερμανικά συνταγματικά δικαιώματα προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα για πολιτικές εμφανίσεις, αποφάνθηκε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Η απόφαση εκδόθηκε ως απάντηση σε αγωγή που κατέθεσε ένας γερμανός πολίτης κατά της εμφάνισης στις 18 Φεβρουαρίου του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στην πόλη Ομπερχάουζεν.

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή λέγοντας πως τα δικαιώματα του πολίτη δεν παραβιάστηκαν. Ωστόσο αποφάνθηκε πως ο τούρκος αρχηγός του κράτους και άλλοι ηγέτες δεν μπορούν να επικαλούνται τα γερμανικά συνταγματικά δικαιώματα προκειμένου να εισέλθουν στη Γερμανία ή για να δικαιολογήσουν τις ομιλίες τους.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μετά την ακύρωση τουρκικών συγκεντρώσεων στη Γερμανία σε υποστήριξη του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου που θα δώσει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως δεν αναμένει η απόφαση να αλλάξει την άποψη της κυβέρνησης για τις εμφανίσεις τούρκων υπουργών, οι οποίοι συνήθως φιλοξενούνται από ιδιωτικές οργανώσεις που καλύπτονται από τη γερμανική νομοθεσία.

Ωστόσο, είπε, η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές πως αναμένει από τους τούρκους αξιωματούχους να σέβονται τους γερμανικούς νόμους και να συντάσσονται με τους κοινούς κανόνες της ευπρέπειας.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δώσει έναν κατάλογο ενδεχόμενων εμφανίσεων των τούρκων υπουργών Αθλητισμού και Οικογένειας και άλλων αξιωματούχων, αλλά δεν έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα για επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία.

Περίπου το 83% των Γερμανών πιστεύει πως οι τούρκοι πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν εκστρατεία στη Γερμανία για το δημοψήφισμα, ενώ το 15% πιστεύει πως τέτοιες εμφανίσεις είναι αποδεκτές, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Forschungsgruppe Wahlen που μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top