Ελλάδα

Εκατοντάδες τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Περισσότερα από 850 περιστατικά ρατσιστικής βίας έχουν καταγγελθεί στην Ελλάδα από τα τέλη του 2011 μέχρι και σήμερα όπως μεταξύ άλλων ειπώθηκε σε εκδήλωση με θέμα «η ξενοφοβία στην Ελλάδα και οι βίαιες εκδηλώσεις της τον καιρό της κρίσης», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Νεώριο Μόρο στην παλιά πόλη των Χανίων.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων και η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Σύμφωνα με την συντονίστρια του δικτύου καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας Τίνα Σταυριανάκη τα επίσημα στοιχεία που αφορούν περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα για το 2016 θα ανακοινωθούν στις αρχές Απριλίου ωστόσο όπως είπε από το 2011 μέχρι και σήμερα στο δίκτυο έχουν καταγράφει περισσότερα από 850 περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα από τα οποία έχει καταγγελθεί, όπως υποστήριξε, στις αρχές μόλις το ένα τρίτο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν εγκληματικές πράξεις οι οποίες υποκινούνται από ρατσιστικό μίσος και από φοβικά περιστατικά.

Έχουμε πράξεις από ανθρωποκτονίες , απόπειρες ανθρωποκτονίας, βιασμούς, απειλές, λεκτική βία και εξυβρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια τα περιστατικά που έχει καταγράψει το δίκτυο αφορούν τις αναφορές θυμάτων ενώ το δίκτυο ασχολείται και με περιστατικά βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Αναφερόμενη στην Κρήτη η κ. Σταυριανάκη ανέφερε ότι το δίκτυο έχει καταγράψει περίπου 15 περιστατικά από το 2011 μέχρι και σήμερα.

«Αυτά που φθάνουν σε εμάς είναι τα λεγόμενα βαριά περιστατικά που έχουν άλλες διαστάσεις .

Ξέρουμε ότι πολλοί διστάζουν να μοιραστούν με μας βίαιες εμπειρίες», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στην νομική αντιμετώπιση των περιστατικών ρατσιστικής βίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης επισημαίνοντας ότι μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου τα φαινόμενα που καταγγέλλονται στις αρχές είναι περισσότερα.

«Η εικόνα από τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι λίγες από τις υποθέσεις έφθαναν στο ακροατήριο και αυτό γιατί πολλά από τα θύματα φοβόταν να καταγγείλουν βίαιες συμπεριφορές σε βάρος τους για το λόγο ότι δεν είχαν χαρτιά αλλά και φοβόταν να προχωρήσουν σε καταγγελίες.

Η προσπάθεια είναι ιδιαίτερα μετά το 2013 οπότε και υπήρξε η έναρξη της ποινικής δίωξης σε βάρος της Χρυσής Αυγής να ενισχυθεί και το νομικό πλαίσιο για να ενθαρρυνθούν τα θύματα να μην διατρέχουν το κίνδυνο που διέτρεχαν παλαιότερα ότι θα απελαθούν για παράδειγμα καταγγέλλοντας στην αστυνομία σε βάρος τους επίθεση ότι θα απελαθούν γιατί δεν έχουν νόμιμα χαρτιά».

Το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας και της ξενοφοβίας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Γεωργιάδου.

Η κ. Γεωργιάδου παρουσίασε στοιχεία έρευνας του Πάντειου Πανεπιστημίου που έγινε σε συνεργασία με το ίδρυμα « Αθηνά».

Η έρευνα αφορά την περίοδο από το 1990 και μετά και βασίζεται κυρίως σε δημοσιεύματα και αναφορές του τύπου.

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης στη χώρα μας η κ. Γεωργιάδου υποστήριξε ότι «από το 2011 μέχρι και το 2013 έχουν καταγραφεί κυρίως από τον τύπο πολλά επεισόδια ξενοφοβικής συμπεριφοράς όπου οι δράστες βρίσκονται στο περιβάλλον της Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με την ίδια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την έναρξη της δικαστικής διερεύνησης οι μορφές αυτής της συμπεριφοράς περιορίζονται σημαντικά.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παντείου από την έρευνα δεν λείπουν και αναφορές για κακή συμπεριφορά οργάνων της τάξης σε βάρος μεταναστών ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης.

Την εκδήλωση στην οποία το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης,ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Γιώργος Λιμπινάκης και εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων συντόνισε ο δημοσιογράφος Παρασκευάς Περάκης ο οποίος σε σύντομη τοποθέτηση αναφέρθηκε στο ρόλο του τύπου στην αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top