Διεθνή

Η Ευρωβουλή αφαίρεσε την ασυλία της Λε Πεν για τις φωτογραφίες του ISIS

Τη βουλευτική ασυλία της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν αφαίρεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιθανή δίωξή της σχετικά με φωτογραφίες για ακρότητες του Ισλαμικού Κράτους που είχε αναρτήσει στο Twitter.

Την άρση ασυλίας είχαν ζητήσει οι γαλλικές Αρχές, στο πλαίσιο έρευνας σε βάρος της για τη διασπορά βίαιων εικόνων. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχη, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως τριών ετών και πρόστιμο ύψους 75.000 ευρώ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κ. Λε Πεν είχε αναρτήσει τα επίμαχα tweets ως απάντηση σε γάλλο δημοσιογράφο που είχε συγκρίνει το κόμμα της, το Εθνικό Μέτωπο, με τη τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση.

Μία από τις τρεις φωτογραφίες που ανήρτησε εικόνιζε το αποκεφαλισμένο πτώμα του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, ο οποίος εκτελέστηκε από το ISIS το 2015.

Σημειώνεται πως η άρση ασυλίας της κ. Λε Πεν δεν αφορά την έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι χρησιμοποίησε κοινοτικά κονδύλια παρανόμως για να πληρώνει μισθούς υπαλλήλων της που στην πραγματικότητα δεν εργάζονταν στην Ευρωβουλή.

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου έχει αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις της Αστυνομίας για την εν λόγω υπόθεση, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει λόγω της προστασίας που έχει ως ευρωβουλευτής.

Υποστηρίζει ότι είναι στόχος πολιτικών διώξεων, ώστε να εκτροχιαστεί η προεκλογική εκστρατεία της ενόψει των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις τη θέλουν να προκρίνεται στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, αλλά εκεί να ηττάται είτε από τον κεντροαριστερό Εμμανουέλ Μακρόν είτε από τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν.

Σχετικά με τις καταγγελίες για κατάχρηση πόρων της Ευρωβουλής έχουν ανακριθεί η προσωπάρχης και ο σωματοφύλακας της κ. Λε Πεν, οι οποίοι και φέρεται να πληρώνονταν παράτυπα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top