Διεθνή

Η ιστορία του καθαριστή τζαμιών που έπεσε από τον 47ο όροφο και επέζησε

Ο Alcides Moreno έχει πολλά κοινά με τον Superman. Και οι δυο δε φοβούνται τα ύψη και δε παθαίνουν τίποτα όταν, για παράδειγμα, πέσουν από ένα πολυόροφο κτίριο. Με τη διαφορά όμως ότι ο πρώτος είναι ένας αληθινός υπερήρωας και ο άλλος fake! Ένας κοινός θνητός υπεράνθρωπος, που εργαζόταν ως καθαριστής τζαμιών και επέζησε όταν έπεσε από ουρανοξύστη 47 ορόφων!

Ο Moleno και ο αδελφός του Edgar, κλήθηκαν στις 7 Δεκεμβρίου του 2007, να καθαρίσουν τα παράθυρά του ουρανοξύστη Solow στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Αφού έφτασαν στην οροφή, αυτό το παγωμένο πρωινό, κινήθηκαν για να μπουν στην ειδική πλατφόρμα όπως κάνουν πάντα, με τη διαφορά όμως πως αυτή τη φορά, κάτι δε πήγαινε καλά. Τα καλώδια που συγκρατούσαν την κατασκευή βγήκαν από το σημείο πρόσδεσής τους, σύμφωνα με την έκθεση ατυχήματος του Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

«Πρώτα βγήκε το καλώδιο στην αριστερή πλευρά. Ήταν η πλευρά του αδελφού μου ο οποίος και έπεσε από ύψος 144 μέτρων και προσγειώθηκε σε ένα στενό σοκάκι», λέει στο BBC ο Alcides. Υπολογίζεται ότι η πτώση έγινε με τον άντρα να «ταξιδεύει» με 120mph (μίλια ανά ώρα). Στη συνέχεια, χαλάρωσε και το καλώδιο στην πλευρά του Alcides και ακολούθησε τον αδελφό του… Στο έδαφος, διασώστες και πυροσβέστες ήρθαν αντιμέτωποι με μια φρικτή σκηνή ατυχήματος- ο Edgar προσγειώθηκε πάνω σε έναν ξύλινο φράχτη και ο αδελφός του πάνω από ένα σωρό με παλιοσίδερα κρατώντας στα χέρια του το χειριστήριο του ικριώματος. Ανέπνεε και προσπάθησε ανεπιτυχώς, να σταθεί όρθιος.

Όπως σημειώνει το BBC, οι πυροσβέστες θυμούνται πως επιχείρησαν να τον μεταφέρουν σαν να κουβαλούσαν «ένα εύθραυστο αυγό», γνωρίζοντας πως και η παραμικρή κίνηση θα τον σκότωνε. Ο Alcides Moreno εισήχθη εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο και έπεσε σε κώμα. Είχε πολλαπλά τραύματα στον εγκέφαλο, στη σπονδυλική στήλη, στο στήθος και την κοιλιά, σπασμένα πλευρά και άκρα. Υποβλήθηκε σε μια σειρά από κρίσιμες επεμβάσεις -του τοποθέτησαν καθετήρα για να αντιμετωπιστεί το οίδημα στον εγκέφαλο και του μετάγγισαν αρκετές φιάλες αίμα. Οι γιατροί μιλούσαν για ιατρικό θαύμα καθώς «οι πιθανότητες επιβίωσης ακόμη και από ένα τετραόροφ κτίριο είναι μηδαμινές όπως σημειώνει ο Δρ. Herbert Pardes, τότε πρόεδρος του νοσοκομείου Presbyterian στη Νέα Υόρκη. «Ένα χέρι από ψηλά έκανε κουμάντο», προσθέτει.

Ο πολυτραυματίας, ξύπνησε από το κώμα έπειτα από σχεδόν τρεις εβδομάδες, την ημέρα των Χριστουγέννων, με τη σύζυγό του Rosario στο πλευρό του. «Το μυαλό μου ήταν θολό. Κατάλαβα ότι ο αδελφός μου ήταν νεκρός γιατί κοίταξα γύρω μου και είδα μόνο τη γυναίκα μου», δηλώνει ο ίδιος. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ακόμα δεν έχει δοθεί μια πειστική εξήγηση για το πώς επέζησε ένας άνθρωπος από τέτοια πτώση- Μήπως η σκαλωσιά απορρόφησε την περισσότερη ενέργεια ή οι σανίδες της πλατφόρμας λειτούργησαν σαν σανίδες του σερφ στον αέρα επιβραδύνοντας την πτώση;

Τα δυο αδέλφια από το Εκουαδόρ, έφτασαν στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’90 προς αναζήτηση εργασίας. «Είχα βυθιστεί στη μελαγχολία για πάνω από 3 χρόνια μετά την απώλεια του αδελφού μου. Έχω ακόμα όλες τις ουλές στο σώμα μου και εξαιτίας του τραυματισμού στην πλάτη, δε μπορώ να τρέξω μόνο να περπατήσω. Δεν είμαι όπως πρώτα, αλλά δόξα το Θεό μπορώ και περπατάω, αυτό είναι κάτι απίθανο για μένα». Ο 46χρονος θα ήθελε και πάλι να επανέλθει στην παλιά του εργασία, αλλά σωματικά αυτό είναι αδύνατον. Μόλις το περασμένο έτος, έγινε πατέρας για τέταρτη φορά- «αναρωτιέμαι συνεχώς γιατί έζησα. Έχω νέο μωρό, αυτός πρέπει να είναι ο λόγος, να αναθρέψω αυτό το παιδί και να του πω την ιστορία μου».

 

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top