Ελλάδα

Καλώς ήλθε το δολάριο! 20% περισσότεροι Αμερικανοί τουρίστες το 2017

Διψήφια αύξηση ποσοστών αναμένεται φέτος σε επίπεδο αφίξεων τουριστών από όλες τις αγορές κύριου ενδιαφέροντος της χώρας, ιδιαίτερα από Γερμανία, Αγγλία, Πολωνία, Ρωσία, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συμμετοχή της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού στην έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι όμως τα μηνύματα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, την Αμερική. Οι Αμερικανοί τουρίστες επιστρέφουν στη χώρα, εμφανίζοντας αύξηση στις κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι μεγαλύτερη του 20%, ενώ παρατηρείται και περαιτέρω αναβάθμιση του ποιοτικού προφίλ των τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς πωλούνται πακέτα «πολυτελείας» (high end τουρισμός).

Όπως τονίζουν από το Υπουργείο Τουρισμού, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί κεντρική επιλογή στο επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του US Chamber of Commerce οι Αμερικανοί που ταξίδεψαν εκτός ΗΠΑ το 2016 άγγιξαν τα 33 εκατ. και δαπάνησαν στις διακοπές τους στην Ευρώπη 89,547 δις δολάρια. Υπολογίζεται ότι ο κάθε Αμερικανός δαπάνησε το περασμένο έτος κατά μέσο όρο 2.731 δολάρια ανά ταξίδι στην Ευρώπη, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από το μέση δαπάνη ενός Ευρωπαίου!
Ενδεικτικό της υψηλής ζήτησης από τις ΗΠΑ για ταξίδια στην Ελλάδα είναι ότι φέτος θα πραγματοποιούν πτήσεις προς την Αθήνα πέντε αεροπορικές εταιρείες, οι αμερικανικές Delta Airlines, American Airlines, United Airlines και Jet Blue και η αραβική Emirates. Μάλιστα η τελευταία θα συνδέει απευθείας την Αθήνα με τη Ν. Υόρκη με καθημερινά δρομολόγια, όλο τον χρόνο, μετά από προσωπική εμπλοκή και απαίτηση της Υπουργού Τουρισμού, κυρίας Ε.Κουντουρά.

Επιπλέον, Delta, British Airways και Air France διατηρούν ενεργές και τις πτήσεις τους με ενδιάμεσους σταθμούς, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι σε απευθείας ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κως, η Ρόδο, η Μύκονος, η Σαντορίνη ή τα Χανιά. Σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας-ΗΠΑ συνολικά άγγιξε τις 800.000 επιβάτες την περασμένη τουριστική περίοδο (2016). Για το 2017 μάλιστα που έχουν ενταχθεί ήδη και νέες απευθείας πτήσεις προς Ελλάδα από ΗΠΑ, με τελευταίες προσθήκες εκείνες της αμερικανικής Jet Blue και της αραβικής Emirates (πτήση Dubai-Athens-NY καθημερινά και όλο τον χρόνο), όλα δείχνουν ότι η τουριστική κίνηση από ΗΠΑ θα αγγίζει το 1 εκατομμύριο επισκέπτες !

Όσον αφορά την εικόνα των τοπικών προορισμών, ενθαρρυντικά είναι τα ποσοστά κρατήσεων στα Ιόνια Νησιά και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, η οποία προσεγγίζει τα όρια της δυναμικότητάς της, όπως και η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Τουρισμού να κατανεμηθούν οι τουρίστες σε όλους τους μήνες της τουριστικής περιόδου, ώστε να καταστεί εφικτή η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτησή τους. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σε Μακεδονία -Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική- ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει δημιουργηθεί για τα πρώτα κοινά συνδυαστικά πακέτα της χώρας μας με όμορες βαλκανικές χώρες, με αρκετές κρατήσεις από τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Τέλος, η Αθήνα συνεχίζει την ανοδική της πορεία και πλέον καθίσταται δημοφιλής προορισμός πολιτιστικού, γαστρονομικού και lifestyle τουρισμού.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top