Διεθνή

Κατεδαφίζονται 8000 σταλινικές πoλυκατοικίες

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν, αποφάσισε να αλλάξει την όψη της Μόσχας, στις συνοικίες εκείνες που υπάρχουν παλιές πολυκατοικίες που χτίσθηκαν την περίοδο του Στάλιν και του Χρουστσόφ, με την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου στεγαστικού προγράμματος που παρουσίασε, το οποίο προβλέπει την κατεδάφιση περίπου 8000 παλαιών πολυκατοικιών και την ανέγερση σύγχρονων.

Όπως επισημαίνει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti το έργο προβλέπει την κατεδάφιση παλαιών πολυκατοικιών, συνολικού εμβαδού 25 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και την ανέγερση σύγχρονων κατοικιών που θα στεγάσουν 1.600.000 άτομα.

Στην πρώτη φάση οι νέες σύγχρονες πολυκατοικίες θα ανεγερθούν με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς την προσέλκυση επενδυτών. Όπως επισημαίνει μάλιστα η εφημερίδα, αυτοί που θα εγκατασταθούν στις νέες πολυκατοικίες θα είναι οι ένοικοι των παλαιών πολυκατοικιών.

Το έργο αυτό εκσυγχρονισμού της Μόσχας είναι τόσο εντυπωσιακό και μεγαλόπνοο, που κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ρωσικής κυβέρνησης που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο Σομπιάνιν αναλαμβάνει μια ιστορική αποστολή με το έργο αυτό.

Ο ίδιος ο δήμαρχος της Μόσχας δηλώνει ότι το έργο απαιτεί τεράστια κονδύλια, αλλά κατά την συνάντηση που είχε στα τέλη Φεβρουαρίου με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος της Μόσχας διαθέτει τα χρήματα αυτά για την υλοποίηση του. Όπως έγραφε πάντως η ίδια εφημερίδα στο φύλλο της 21 Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος στην συνάντηση του αυτή είχε χαρακτηρίσει την απόφαση του δημάρχου της Μόσχας «σωστή» καθώς “ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Μοσχοβιτών».

Η χρηματοδότηση του έργου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Vedomosti, θα ανέλθει στα 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ) τα οποία θα διατεθούν σε διάστημα τριών ετών από 100 δισεκ. ρούβλια τον χρόνο.

Πηγή προσκείμενη στον Δήμο της Μόσχας εκτιμά ότι για την μεταστέγαση των ενοίκων των παλιών πολυκατοικιών στις νέες θα απαιτηθούν περίπου 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top