Πολιτική

Κατρούγκαλος: Θα υπερασπιστούμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο

Η Ελλάδα θα επιμείνει όχι μόνο το προσεχές Σάββατο αλλά και στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης, στην ανάγκη προστασίας του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου.

Για την πρόταση της Ελλάδα να περιληφθεί τροποποίηση-προσθήκη στη Διακήρυξη της Ρώμης ενημέρωσε πριν από λίγο τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αγνοώντας τι γίνεται στην Ελλάδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την κοινωνική διάσταση και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όταν το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της γενικότερης ακραία νεοφιλελεύθερης και ουσιωδώς αντιευρωπαϊκής πολιτικής του, δεν θέλει στην Ελλάδα να έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κάτι που αποτελεί τον πυρήνα του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», είπε ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός και ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ότι η Ελλάδα έχει θέσει ως τροποποίηση στη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία πρόκειται τα υιοθετηθεί το Σάββατο, μια προσθήκη που μιλάει για την ανάγκη να υπάρξει απόλυτη προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των εργασιακών και στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

«Αυτό είναι ένα από τα θέματα στο οποίο θα επιμείνουμε, όχι μόνο στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής αλλά και το επόμενο διάστημα. Διότι διαφορετικά αν ακολουθούμε μια ρητορική που στα λόγια υπερασπίζεται αυτές τις αξίες και στην πράξη τις υπονομεύουμε, προσφέρουμε τη χείριστη δυνατή, υπηρεσία στην ΕΕ. Γιατί δεν ενισχύουμε μόνο την κρίση νομιμοποίησης που οφείλεται στους κοινωνικούς λόγους αλλά και στην αναξιοπιστία της πολιτικής που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που υποσκάπτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των αντιπροσωπευτικών θεσμών και δίνει τροφής στους εχθρούς της», είπε επίσης ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης για τον απλό λόγο ότι το σημερινό status quo δεν είναι υπερασπίσιμο», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top