Πολιτική

Μητσοτάκης: Διαρκές το αίτημα για εκλογές, το 4ο μνημόνιο είναι ήδη εδώ

Στα όσα συζήτησε με την καγκελάριο Μέρκελ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο». Χαρακτήρισε δε διαρκές το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.

«Όταν πάω στο εξωτερικό φοράω τη φανέλα της εθνικής», επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του είναι να κόψουμε κάθε συζήτηση για Grexit. «Στη συνομιλία με Σόιμπλε και Μέρκελ ξεκαθάρισα ότι δεν είναι δυνατόν να επανέρχεται η συζήτηση, διεκδίκησα την είσοδο της χώρας στη ποσοτική χαλάρωση και παρουσίασα το δικό μας σχέδιο για την έξοδο από την κρίση».

«Το αίτημα για εκλογές είναι διαρκές αίτημα, το αποσυνδέω από την αξιολόγηση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Η κυβέρνηση αυτή φορτώνει τελικά έναν επιπρόσθετο λογαριασμό στους πολίτες», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο για να προσελκύσει επενδύσεις. Ψηφίζοντας από τώρα μέτρα για το 2019, η κυβέρνηση φέρνει το τέταρτο μνημόνιο από το παράθυρο. Το τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη εδώ. Όταν υπάρχουν μέτρα που ξεπερνούν τον ορίζοντα υλοπ0οίησης του προγράμματος, όταν δεσμεύεται η χώρα, ναι, στο μυαλό μου αυτό είναι ένα πρόσθετο μνημόνιο», τόνισε ακόμη.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι «το αίτημα για εκλογές είναι σταθερό, το είχα εκφράσει από πέρυσι τον Μάιο. Θα μπορούσαμε να είχαμε διαπραγματευτεί κάτι καλύτερο».

«Δεν ψηφίζουμε όλο το δημοσιονομικό πακέτο που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός πρέπει να υποστεί τον λογαριασμό. Θα διεκδικήσω μικρότερα πλεονάσματα και δημοσιονομικό χώρο. Δεν υπήρχε στο τραπέζι πακέτο πρόσθετων μέτρων πριν 6 μήνες. Υπάρχει φυσικά ευθύνη και στους δανειστές, το οποίο το ανέφερα και στις συναντήσεις μου στο Βερολίνο. Ορισμένες απαιτήσεις των δανειστών είναι υπερβολικές», ανέφερε επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Σε ότι αφορά τη συζήτηση για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αν και όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «εμείς θα μειώσουμε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, έχοντας έναν αυστηρό λόγο 1:5 προσλήψεων με αποχωρήσεις για μια πενταετία», τονίζοντας ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ «χτίζεται ένας κομματικός στρατός συμβασιούχων με προσδοκίες μονιμοποίησης», υποστηρίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων».

Ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του στην κυβέρνηση για αδράνεια στην προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αξιοποίηση του Ελληνικού, η οποία δεν προχωράει, όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top