Επιστήμες

Μόνο ένας στους τρεις επισκέπτεται οφθαλμίατρο

Παρότι το 85% των ανθρώπων φοβούνται την απώλεια της όρασης, μόνο το 33% επισκέπτονται τακτικά τον οφθαλμίατρό τους. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας που αποκαλύπτει, επίσης, ότι το 54% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν το γλαύκωμα ως νόσο.

Το γλαύκωμα αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες τύφλωσης παγκοσμίως, προσβάλλοντας περίπου 60 εκατομμύρια ανθρώπους και σε πρώιμα στάδια αποτελεί μία σχεδόν ασυμπτωματική οφθαλμική νόσο που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Η διεθνής έρευνα έδειξε ότι το 87% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά μόνο το 33% εξ’ αυτών ανέφεραν ότι εξετάζονται ετησίως.

Ο συνηθέστερος τύπος γλαυκώματος, που συχνά συσχετίζεται με χρονιότητα αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης, μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς αισθητά συμπτώματα και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης. Όμως, με έγκαιρη διάγνωση, είναι δυνατός ο έλεγχος της πάθησης. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων της έρευνας, παγκοσμίως, σωστά, προσδιόρισαν την υψηλή οφθαλμική πίεση, το οικογενειακό ιστορικό, τον διαβήτη και την προχωρημένη ηλικία ως παράγοντες κινδύνου του γλαυκώματος.

Η παγκόσμια επίπτωση του γλαυκώματος προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, με τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο, παγκοσμίως, να αυξάνεται σε περίπου 76 εκατομμύρια έως το 2020.

Κάποια πρόσθετα ευρήματα από την έρευνα είναι ότι το 85% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως από τις πέντε αισθήσεις τους περισσότερο θα φοβούνταν να χάσουν την όρασή τους. Επίσης, ότι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες δεν υποβλήθηκαν πρόσφατα σε οφθαλμολογική εξέταση ήταν οι εξής: Έλλειψη χρημάτων ή ασφάλισης (21%), η πεποίθηση ότι «δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με τα μάτια μου» (19%) και η πεποίθηση ότι η ετήσια εξέταση δεν είναι απαραίτητη (17%).

Αυτή η έρευνα δημοσιοποιήθηκε διεθνώς από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, ενόψει της Παγκόσμιας Εβδομάδας Γλαυκώματος (12-18 Μαρτίου). Πρόκειται για διαδικτυακή έρευνα, η οποία ήταν μία χορηγία της εν λόγω εταιρείας και αξιολόγησε την αναγνώριση της νόσου του γλαυκώματος σε ενήλικες άνω των 18 ετών. Συνολικά 5.000 άνθρωποι από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες πήραν μέρος σε αυτή. Στόχος της μελέτης ήταν η καλύτερη κατανόηση των γενικών γνώσεων σχετικά με τη νόσο και των προσωπικών συμπεριφορών όσον αφορά την υγεία των ματιών, με σκοπό την ενημέρωση και των ευαισθητοποίηση των πληθυσμών υψηλού κινδύνου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top