Ελλάδα

Ξαναξεκίνησε από το μηδέν η δίκη της Siemens

Με την διαδικασία να ξεκινά και πάλι από την αρχή άνοιξε για δεύτερη ημέρα η αυλαία της δίκη της υπόθεσης των ” μαύρων ταμείων” της Siemens. Και αυτό γιατί έγινε αποδεκτό το αίτημα εξαίρεσης που προέβαλε, λόγω κωλύματος, μέλος του δικαστηρίου με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί. Έτσι, το δικαστήριο με τη νέα σύνθεση του άρχισε από το μηδέν τη διαδικασία.

Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας της ελληνικής δικαιοσύνης για την υπόθεση της σύμβασης Siemens -ΟΤΟ κλήθηκαν να λογοδοτήσουν συνολικά 64 κατηγορούμενοι οι οποίοι ειναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που σε ορισμένες περιπτώσεις επισύρουν ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης.
Ωστόσο , τρεις από τους κατηγορούμενους, όπως έγινε γνωστό , έχουν φύγει από τη ζωή από την ημέρα που εκδόθηκε το παραπεμπτικό βούλευμα, το Μάιο του 2015.
Η πλειονότητα των κατηγορουμένων σήμερα απουσίαζε από τη δικαστική αίθουσα και εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

“Σκάνδαλο άλωσης της δημοκρατικής λειτουργίας”

Οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου και του ΟΤΕ να δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση. Την ίδια ώρα, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατέθεσε η Ένωση Πολιτών, του υπό σύσταση σωματείου “Δικαιοσύνη για όλους”, του οποίου είναι μέλος και εκπροσωπεί και ενώπιον του δικαστηρίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της “Πλεύσης Ελευθερίας” στην τοποθέτηση της που διήρκησε περίπου 2 ωρών, έκανε λόγο για ” σκάνδαλο άλωσης της δημοκρατικής λειτουργίας” και υπογράμμισε ότι:
“Η υπόθεση αυτή ειναι το σκάνδαλο των σκανδάλων, διαφθοράς ολκής. Η δράση της Siemens είναι αυτή της
εγκληματικής οργάνωσης η οποια εχει σκέλη και εχει διεισδύσει και στη δικαιοσύνη”. Μεταξύ άλλων, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό του δημοσίου με τη Siemens στρέφοντας τα πυρά της στην κυβέρνηση. “Και η κυβέρνηση Τσίπρα εφαρμόζει τον σκανδαλώδη εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ο οποίος ζημίωσε το δημόσιο” είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
“Τη δικη αυτή δεν την θέλουν οι δανειστές ούτε οι κυβερνήσεις που έχουν παραδοθεί σε αυτούς. Υπάρχουν μεγάλες πιέσεις από τη Γερμανία για την υπόθεση. Δεν μπορεί η δικη να διεξαχθεί με όρους στημένου παιχνιδιού και σημαδεμένα χαρτιά. Η εκτελεστική εξουσία υποθάλπτει τους κατηγορούμενους και η νομοθετική είναι αυτή που ψήφισε τον συμβιβασμό με την Siemens”.

Επιπλέον, η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε από το δικαστήριο αντίγραφα των δηλώσεων αποχής των δικαστών
από την αρχική σύνθεση, τονίζοντας ότι “το γεγονός και μόνο ότι η δίκη ξεκινά 19 χρόνια μετά την πράξη πείθει ότι δεν έχει λειτουργήσει ούτε το κράτος , ούτε η Βουλή , ούτε η δικαιοσύνη…Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστεί πρόβλημα στην συνέχεια…Πρέπει η δίκη αυτή, “το σκάνδαλο των σκανδάλων”, να δικαστεί με όρους πραγματικά δίκαιης δίκης”.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, πάντως, διευκρίνησε πως η διαδικασία ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων δεν είναι δημόσια καθώς και ότι τα αχετικα αντίγραφα μπορούν να διατεθούν μόνο σε διαδίκους.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, με αφορμή παρατήρηση της εισαγγελέως ότι καταγράφεται παράνομα η διαδικασία από μέλος του ακροατηρίου, υπέβαλε αίτημα για μαγνητοσκόπηση και ηχογράφησης της διαδικασία και της τήρησης πρακτικών.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Μαρτίου οπότε και θα λάβουν το λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων προκειμενου να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τις δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top