Διεθνή

Οι Μεξικανοί μετανάστες προτιμούν πλέον τον Καναδά

Οι αρχές του Καναδά έθεσαν υπό κράτηση στα σύνορα περισσότερους Μεξικανούς τις πρώτες 67 ημέρες του 2017 από όσους είχαν συλλάβει όλο τον χρόνο τα τρία προηγούμενα χρόνια, όπως δείχνουν στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters και αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η αύξηση αυτή καταγράφεται μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Καναδά να καταργήσει τις βίζες για τους Μεξικανούς τον Δεκέμβριο.

Πολλοί Μεξικάνοι που θέλουν να μεταναστεύσουν στον βορρά έχουν στρέψει την προσοχή τους από τις ΗΠΑ στον Καναδά, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει διαμηνύσει πως θα απελαύνονται περισσότεροι παράτυποι μετανάστες από τη χώρα του — περίπου οι μισοί εκ των οποίων έχουν τη μεξικανική ιθαγένεια. Χθες Παρασκευή, δικαστές ειδικευμένοι σε θέματα μετανάστευσης μετατέθηκαν σε 12 πόλεις των ΗΠΑ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία φύλαξης συνόρων του Καναδά (Canada Border Services Agency, CBSA) ανέφερε πως μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 8ης Μαρτίου έθεσε υπό κράτηση 444 Μεξικανούς, έναντι 410 ολόκληρο το 2016, 351 το 2015 και 399 το 2014.

Η CBSA μπορεί να συλλαμβάνει αλλοδαπούς εάν τα στελέχη της θεωρούν πως είναι επικίνδυνοι για την ασφάλεια του κοινού, εάν η ταυτότητά τους δεν μπορεί να εξακριβωθεί, ή εάν θεωρείται πως είναι απίθανο να εμφανιστούν στο δικαστήριο ή να επαναπατριστούν οικειοθελώς.

Ο αριθμός των Μεξικανών που δεν επετράπη να μπουν στη χώρα όταν έφθασαν σε καναδικά αεροδρόμιο επίσης αυξήθηκε σε 313 τον Ιανουάριο, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από κάθε Ιανουάριο μετά το 2012 και υπερβαίνει το σύνολο του 2013 και του 2014.

Καθώς η βίζα έχει πλέον καταργηθεί, το μόνο που χρειάζονται οι Μεξικανοί για να πάνε στον Καναδά είναι μια Ηλεκτρονική Έγκριση Ταξιδιού (Electronic Travel Authorization, eTA), την οποία μπορούν να λάβουν μέσω διαδικτύου μέσα σε λίγα λεπτά. Όμως δεν μπορούν να εργαστούν χωρίς άδεια, ενώ η eTA δεν τους εξασφαλίζει απαραιτήτως την είσοδο στη χώρα.

Ο Καναδάς εξέδωσε 72.450 εγκρίσεις για Μεξικανούς μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2016 και της 10ης Μαρτίου 2017, έναν αριθμό αισθητά αυξημένο αν συγκριθεί με παρόμοια χρονικά διαστήματα όταν απαιτούνταν βίζες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Προσφύγων Άχμεντ Χουσέν σημειώνει πως οι υπηρεσίες του παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

«Θα ήταν πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα ή να γίνουν υποθέσεις τη μελλοντική πολιτική μας στο σημείο αυτό», τόνισε μια εκπρόσωπος του Χουσέν, η Καμίλ Έντουαρντς, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες βράδυ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top