Διεθνή

Ουγγαρία: Στη φυλακή όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες

Το ουγγρικό κοινοβούλιο υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα την επανεισαγωγή της συστηματικής κράτησης όλων των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα, μέτρο που είχε καταργηθεί το 2013 υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο νέος νόμος, που υιοθετήθηκε με 138 ψήφους υπέρ και 22 αποχές, προβλέπει ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες θα τίθενται υπό κράτησιν σε «ζώνες τράνζιτ» στα σερβικά και τα κροατικά σύνορα, όπου θα κρατούνται εν αναμονή μίας οριστικής απόφασης για την αίτηση ασύλου.

Το μέτρο θα εφαρμοσθεί τόσο στους νεοαφιχθέντες, όσο και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ουγγαρία, δηλαδή 587 άτομα τον Φεβρουάριο.

Αντιδράσεις από τον ΟΗΕ

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τον νέο νόμο «που προβλέπει την αυτόματη κράτηση όλων των αιτούντων άσυλο, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά».

«Ο νόμος αυτός παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ουγγαρίας απέναντι στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και θα έχει φυσικές και ψυχικές επιπτώσεις σε γυναίκες, παιδιά και άνδρες που έχουν ήδη υποφέρει πολύ», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να κρατούνται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

«Σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, η κράτηση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο σε περιορισμένους αριθμούς και μόνο όταν είναι αναγκαίο, λογικό και αναλογικό», υπενθύμισε.

«Εναλλακτικές λύσεις στην κράτηση πρέπει πάντοτε να εξετάζονται, σε διαφορετική περίπτωση η κράτηση λαμβάνει αυθαίρετο χαρακτήρα», πορόσθεσε.

Το 2016, 29.432 άνθρωποι κατέθεσαν αίτηση ασύλου στην Ουγγαρία, πριν συνεχίσουν, στην μεγάλη τους πλειονότητα, τον δρόμο προς την δυτική Ευρώπη. Μόνο 425 άτομα έλαβαν άσυλο στην Ουγγαρία.

Στην Ουγγαρία, η οποία ανεγείρει και δεύτερο φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία, έχουν φθάσει από την 1η Ιανουαρίου 2017 τους 345 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top