Ελλάδα

Παράνομες οι απολύσεις των διοικητών των κρατικών νοσοκομείων το 2015

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στις αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τις οποίες απολύθηκαν διοικητές και αναπληρωτές τους σε κρατικά νοσοκομεία το 2015, μετά από διαδικασία αξιολόγησης .

Με σειρά αποφάσεων του το Ανώτατο Δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις 10 διοικητών και αναπληρωτών διοικητικών και ακυρώνει τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις ως μη νόμιμες και αντισυνταγματικές.

Οι υπουργικές αποφάσεις , σύμφωνα με το σκεπτικό, έχουν πλημμελή αιτιολογία, όπως πλημμελώς αιτιολογημένο είναι και το πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας στο πρακτικό της επιτροπής αξιολόγησης δεν περιγράφονται και δεν αναφέρονται συγκεκριμένα περιστατικά, αξιολογήσεις, εκτιμήσεις και γεγονότα, για την συμπεριφορά των παυθέντων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ η νομιμότητα της πρόωρης απομάκρυνσή τους.

Το 2015 με αποφάσεις των υπουργών Υγείας Αν. Ξανθού και του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη από το σύνολο των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων οι περισσότεροι αντικαταστάθηκαν – παύθηκαν πρόωρα- και μόλις δώδεκα παρέμειναν στις θέσεις τους.

Κάποιοι από αυτούς που παύθηκε πρόωρα η θητεία τους προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι τις συνταγματικές διατάξεις και κανόνες της αξιοκρατίας που πρέπει να διέπουν τις αποφάσεις της διοίκησης και των κρατικών οργάνων. Παράλληλα , αναμένεται να δημοσιευθεί και νέο πακέτο αποφάσεων που αφορά και πάλι διοικητές και αναπληρωτές διοικητές νοσοκομείων καθώς πέραν των δέκα που ήδη δικαιώθηκαν προσφυγές έχουν κάνει και άλλοι.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αφορούν τους εξής διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων (σύμφωνα με την σειρά δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ):

1) Γεώργιος Ραγκούσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Σάμου Άγιος Παντελεήμων και Κέντρου Υγείας Ικαρίας,

2) Άγγελος Λιόσης, διοικητής γενικού νοσοκομείου Ελευσίνας Θριάσιο, και

3) Δέσποινα Τσαγδή, διοικήτρια γενικού νοσοκομείου Αθηνών Σισμανόγλειο-Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης,

4) Ευαγγελία Γιαννακάκου, διοικήτρια πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αττικόν,

5) Παύλος Θεοδωράκης, διοικητής ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής και ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής -Δρομοκαίτειο,

6) Παναγιώτης Παντελιάδης, Πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και νοσοκομείο ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης,

7) Απόστολος Λέτσιος, διοικητής γενικού νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας,

8) Αριστείδης Ζούμπος, αναπληρωτής διοικητής γενικού παίδων Πεντέλης (διασυνδεμένου με τα νοσοκομείο Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμιγκ,

9) Μιλτιάδης Παπασταματίου, διοικητής γενικού νοσοκομείου θώρακος Αθηνων «Η Σωτηρία» και

10) Μάριος Τίγκας, αναπληρωτής διοικητής γενικού νοσοκομείου Αθηνών Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρήθηκε καταργημένη η δίκη για τον Μιχαήλ Μελετιάδη, αναπληρωτή διοικητή πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου ΑΧΕΠΕΑ και νοσοκομείου ειδικών παθήσεων Θεσσαλονίκης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top