Ελλάδα

Πού πάνε τα δεσμευμένα χρήματα για την υπόθεση Energa – Hellas Power

Ο επίλογος στην υπόθεση Energa Hellas Power γράφτηκε, αργά το βράδυ, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο, μετά την καταδίκη σε πολυετείς ποινές των 13 από τους 19 κατηγορούμενους, αποφάσισε πως θα μοιράσει, άμεσα, τα χρήματα που δεσμεύτηκαν όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Οι δικαστές άναψαν το «πράσινο φως» για να αποδοθεί στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 52.206.263 ευρώ το οποίο αφορά τον ΕΕΤΗΔΕ, δηλαδή το «χαράτσι» που επιβλήθηκε στα ακίνητα και είχε παρακρατηθεί από τις εταιρείες.

Το δικαστήριο διατάσσει την άμεση απόδοση στους δήμους του ποσού των 29.813.000 ευρώ το οποίο αποτελεί όλα τα εισπρακτέα απαιτήσεων τους από τέλη.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η απόδοση 5.992.040 ευρώ στο δημόσιο για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Το δικαστήριο διέταξε να κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένο στις τράπεζες από όπου θα εισπράξουν δημόσιο και δήμοι.

Όταν εξοφληθούν δημόσιο και δήμοι, το ποσό που θα απομείνει θα παρακρατηθεί στο Παρακαταθηκών για να διατεθεί όταν υπάρξουν οι σχετικοί τίτλοι εκτελεστότητας σε ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Η απόδοση των χρημάτων, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, θα είναι άμεση. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως αμέσως μετά την καθαρογραφή της απόφασης τα χρήματα θα πάνε στο ταμείο του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριοστους περισσότερους κατηγορούμενους στην υπόθεση αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και μόνον τρεις από αυτούς μετά την καταδίκη τους οδηγήθηκαν στις φυλακές. Ωστόσο, πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας Γ. Πεπόνης άσκησε έφεση κατά της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε πως οι δικαστές «δεν εστάθμησαν ορθώς τον βαθμό της εγκληματικής διάθεσης των κατηγορουμένων» και ζητεί την «εξαφάνιση» της απόφασης ως προς το σκέλος των ποινών αλλά και των ελαφρυντικών η αναγνώριση των οποίων ήταν η αιτία να σπάσουν τα ισόβια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top