Διεθνή

Πρώτο τετ α τετ Σόιμπλε με τον νέο υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ

«Η συζήτηση ήταν πολύ ειλικρινής και εποικοδομητική. Η κάθε πλευρά έχει σαφείς θέσεις και απόψεις. Συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τη διεθνή διαδικασία. Συνεχίζουμε με εποικοδομητικό τρόπο», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνάχιν.

Ο Στίβεν Μνάχιν τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πρώτη συζήτηση στην Ευρώπη γίνεται με τον κ. Σόιμπλε . «Είχαμε μια πολύ παραγωγική συνάντηση και θέλω να τονίσω την εταιρική μας σχέση», είπε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. «Θέλουμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη. Η στενή συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί, πρόσθεσε».

Για τους φόβους των ευρωπαίων για φορολογικές προσαρμογές στα σύνορα και δασμολογικές κυρώσεις ο Μνάχιν είπε : «Στόχος μας είναι ανάπτυξη 3%. Θα υπάρξει μια φορολογική μεταρρύθμιση και το σύστημα θα απλοποιηθεί. Συνεργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση με το Κογκρέσο. Σε ότι αφορά στις φορολογικές προσαρμογές στα σύνορα δεν έχουμε λάβει ακόμα καμιά απόφαση «

Ο Β. Σόιμπλε τόνισε επίσης ότι η Γερμανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προωθήσουν τη διεθνή συνεργασία «ανεξαρτήτως των διαφορών. Συμφωνήθηκε σαφώς να συνεργασθούμε και από κοινού να αναζητήσουμε λύσεις. Βρήκαμε μια κοινή βάση για να συζητάμε εντελώς ανοικτά. Φυσικά δεν επιλύθηκαν όλα τα ζητήματα.»

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι : «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο». Βασικό ζήτημα είναι «ένα ισορροπημένο εμπόριο μεταξύ των δύο οικονομιών. Οι ανισορροπίες πρέπει να εξαλειφθούν. Απώτερος στόχο μας είναι η οικονομική ανάπτυξη». Ο Στίβεν Μνάχιν διαβεβαίωσε τον κ. Σόιμπλε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο, «πρέπει όμως να είναι έντιμο.»

Ο νέος Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters, τόνισε επίσης ότι «είναι σημαντικό να μην χειραγωγούν οι χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο τα νομίσματά τους, διότι είναι κάτι το οποίο βλάπτει την ανάπτυξη της οικονομίας. Ένα ισχυρό δολάριο μακροπρόθεσμα είναι κάτι θετικό και καλό για την εμπιστοσύνη προς την αμερικάνική οικονομία». Για την ισοτιμία του ευρώ δεν θέλησε να κάνει σχόλιο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top