Περιβάλλον

Πόσο βάθος έχουν οι ωκεανοί στη φοβερή ζώνη του Άδη

Ειρηνικός, Ατλαντικός Ινδικός, Ανταρκτικός και Αρκτικός. Οι ωκεανοί καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα (71%) της επιφάνειας της γης και περιέχουν το 97% του νερού και το 90% των ηφαιστείων. Θέλετε να μάθετε πόσο είναι το βάθος των ωκεανών και τι συναντάμε ανά κλίμακα βάθους;

Σύμφωνα με βίντεο από το Business Insider, οι γαλάζιες φάλαινες συνήθως κυνηγούν σε βάθος 91 μέτρων. Το 1960, το αμερικανικό υποβρύχιο USS Triton ολοκλήρωσε τον πρώτο υποβρύχιο περίπλου της Γης,-σύμφωνα με τα στοιχεία καταδύθηκε στα περίπου 213 μέτρα. Τον Ιούνιο του 2012, ο ελεύθερος δύτης Herbert Nitsch βούτηξε στα νερά και έφτασε σε βάθος που μάλλον κανένας άνθρωπος δεν έχει φτάσει: στα 253,2 μέτρα, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ. Στο σημείο αυτό, η πίεση είναι 26 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας της γης, ικανής να συνθλίψει τους ανθρώπινους πνεύμονες. Οι φάλαινες όμως τα καταφέρνουν και βουτούν ακόμα και σε βάθος 500 μέτρων ώστε να κυνηγήσουν και να τραφούν με γιγαντιαία καλαμάρια.

Στα 732 μέτρα, καταδύονται πυρηνικά υποβρύχια, στα 1000 μέτρα δε διεισδύει το φως του ήλιου- από αυτό το σημείο και κάτω επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Στα 2282 μέτρα ζουν ορισμένα παράξενα πλάσματα που καταφέρνουν και επιβιώνουν σε παγωμένες περιοχές. Στα 3000 μέτρα, κολυμπά ένα σπάνιο είδος φάλαινας της αποκαλούμενης «beaked whale» και λίγο πιο κάτω, υπάρχει το ναυάγιο του Τιτανικού που παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, όπου σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 3.784 μέτρων. Η πίεση εδώ είναι 378 φορές μεγαλύτερη από αυτή της επιφάνειας της γης, αλλά εντούτοις υπάρχει ζωή μιας και εδώ κατοικούν ορισμένα αλλόκοτα πλάσματα. Η έναρξη της ζώνης του Άδη, ξεκινά από το βάθος των 6000 μέτρων και θεωρητικά καταλήγει σε βάθος 11.000 μέτρα, δηλαδή το μέγιστο του παγκόσμιου ωκεανού.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top