Πολιτική

Ρήγας: Να μην ανησυχούν οι συνταξιούχοι, η λιτότητα κλείνει

Το θέμα των νέων συντάξεων που προέκυψε με την ΕΛΣΤΑΤ θα λυθεί άμεσα, διαβεβαίωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. «Θα τελειώσει το θέμα με τις νέες συντάξεις, θα διορθωθεί αυτό με τροπολογία» τόνισε ο κ. Ρήγας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα για τις παλιές συντάξεις, ενώ ο ΕΦΚΑ προχωράει με γοργούς ρυθμούς πρόσθεσε ακόμη το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημείωσε δε, με τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση η λιτότητα κλείνει.

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ο κ. Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ για τη στάση του λέγοντας πως είναι εκτός τόπου και χρόνου. «Όλοι να τηρήσουν το πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup, δεν μπορεί το ΔΝΤ, η κ. Βελκουλέφσκου, να δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα, είναι εκτός τόπου και χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρήγας εκτίμησε ότι οι θεσμοί θα αναγκαστούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. «Όποιος κάνει κόλπα είναι υποχρεωμένος να δεχθεί ό,τι συνέβη στο Eurogroup. Με τη δική μας στάση φτάσαμε σε πλεόνασμα 2% έχουμε αναλάβει μια δύσκολη προσπάθεια και θα τη φέρουμε σε πέρας», είπε.

Νωρίτερα σήμερα, ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε επιρρίψει ο Γιάννης Βρούτσης. «Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ εκθέτει απολυτά την κ. Αχτσιόγλου και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας… δεν έκαναν τίποτα επί 10 μήνες, τα μπλοκάκια είναι στον αέρα, επικρατεί χάος με τον ΕΦΚΑ, χάθηκαν σημαντικά στοιχεία, έχουν χαθεί ένσημα, ασφαλιστικός χρόνος» ανέφερε επίσης στον ΣΚΑΪ ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

Ο κ. Βρούτσης εξήγγειλε διαρθρωτικές αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, δηλώνοντας ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα μειώσει τους συντελεστές στις ασφαλιστικές εισφορές που τους χαρακτήρισε εξοντωτικούς, καταργώντας τη ρύθμιση για τα μπλοκάκια. «Έχουμε καταθέσει δυο ερωτήσεις στη Βουλή για τα θέματα αυτά, και την άλλη εβδομάδα θα καταθέσουμε νέα επίκαιρη επερώτηση» είπε.

«Η ρύθμιση για τα μπλοκάκια είναι εξοντωτική, λάθος η ρύθμιση, δεύτερο λάθος η νέα ρύθμιση, παράταση… λάθος στο λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις Κατρούγκαλου

Διευκρινήσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, έδωσε το βράδυ της Παρασκευής, μετά από ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών υποθέσεων Γιώργος Κατρούγκαλος από την Λάρισα, όπου και συμμετείχε σε εκδήλωση του ΣΘΕΒ με θέμα «Η Εθνική εξωτερική πολιτική για τη διπλωματία των εξαγωγών».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε: «Ο τρόπος με τον οποίο στο μέλλον θα ορίζονται οι συντάξεις θα γίνεται με βάση το πραγματικό εισόδημα που είχαμε στην διάρκεια της εργασιακής μας ζωής. Γι’ αυτό είχαμε προβλέψει στο νόμο να υπάρχει κάποια αναπροσαρμογή του μισθού που είχε ο καθένας μας ανάλογα με την πραγματική του εξέλιξη στο χρόνο. Γιατί όσο είχαμε δραχμή, ένας μισθός για παράδειγμα 100.000 δραχμές ήταν ένας τότε ένας σημαντικός μισθός.

Όμως, αν το υπολογίζαμε σε ευρώ σήμερα, δεν έχει την πραγματική αξία που είχε τότε. Αυτό το μέγεθος το υπολογίζαμε με βάση τις προτάσεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, με στοιχεία που θα προσκόμιζε η ΕΛΣΤΑΤ. Φαίνεται πως υπάρχει μια αδυναμία με βάση την μεθοδολογία που ακολουθεί η ΕΛΣΤΑΤ, γι’ αυτό κατατέθηκε τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας και θα λυθεί το ζήτημα αυτό».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top