Περιβάλλον

Σπάνιος χρυσαετός εντοπίστηκε νεκρός στις Πρέσπες

Σπάνιος χρυσαετός, που αποτελεί προστατευόμενο είδος, βρέθηκε νεκρός δίπλα στο κουφάρι ενός σκύλου ο οποίος είχε δηλητηριαστεί με φόλα.

Τα νεκρά ζώα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας των φυλάκων του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε σημείο που υπέδειξε κτηνοτρόφος της περιοχής. Αμέσως κινητοποιήθηκαν μέλη του Φορέα Διαχείρισης και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που σε συνεργασία με την Ομάδα Ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, έψαξαν την περιοχή με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

Βάσει των ενδείξεων, ως επικρατέστερη αιτία θανάτου είναι ο χρυσαετός να δηλητηριάστηκε όταν τράφηκε με τον νεκρό σκύλο, ο οποίος είχε πέσει και ο ίδιος θύμα δηλητηρίασης από φόλα. Σημειώνεται ότι ο Χρυσαετός είναι ένα εμβληματικό αρπακτικό της χώρας, σπάνιο προστατευόμενο είδος, με ιδιαίτερη σημασία για την Πρέσπα αφού μόλις 1-2 ζευγάρια έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Για το περιστατικό, διενεργεί προανάκριση το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Γερμανού Πρεσπών, ενώ δείγματα του νεκρού χρυσαετού έχουν σταλεί στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων για τοξικολογική εξέταση.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top