Οικονομία

Το 60% των ασφαλισμένων πλήρωσε ήδη τον ΕΦΚΑ

Το 60% των ασφαλισμένων έχει ήδη πληρώσει τις εισφορές του στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Δημήτρης Τσακίρης, έχουν επιδοθεί 1.321.000 ειδοποιητήρια και περίπου 772.000 μη μισθωτοί (αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) έχουν ήδη εξοφλήσει τις εισφορές (ποσοστό 60%).

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρη, η εισπραξιμότητα από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών αγγίζει περίπου τα 154 με 155 εκατ. ευρώ. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο ήδη από τον πρώτο μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Μεταξύ άλλων, ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι οι εισφορές είναι χαμηλότερες πλέον για το 80% των εισφερόντων, σε σχέση με αυτές που κατέβαλαν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Ερωτηθείς για την παράταση που δόθηκε για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Τσακίρης απαντά ότι η παράταση δόθηκε, λόγω κάποιων αστοχιών, κυρίως, μηχανογραφικών, οι οποίες, ωστόσο, αποκαθίστανται. Παράλληλα, απέκλεισε ενδεχόμενη νέα παράταση, λέγοντας ότι ο χρόνος που δόθηκε ως παράταση, είναι επαρκής, για να βελτιωθούν και αυτές οι αστοχίες, που προέκυψαν.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, αλλά και αντιδράσεις που έχουν ανακύψει για μη αποτελεσματική λειτουργία του Φορέα, ο κ. Τσακίρης σημειώνει ότι, «με βάση το μεγαλειώδες έργο που γίνεται, οι αστοχίες που παρατηρούνται, είναι μικρής εμβέλειας. Δεν βλάπτουν κανέναν- ούτε τους ασφαλισμένους ούτε την εισπραξιμότητα του συστήματος». «Είναι υπερβολές του Τύπου» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «μπορεί ένα περιστατικό να ακούγεται, ανακυκλώνεται, το αναπαράγουν όλοι και μπορεί απλά να είναι ένα και μόνο περιστατικό. Αδικεί την προσπάθεια που κάνουμε, αλλά και τα στελέχη του ΕΦΚΑ, τα οποία στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2017, καθώς και η προθεσμία καταβολής εισφορών μηνός Ιανουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών), έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Αντίστοιχα, όρισε τη Μεγάλη Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2017 και καταβολής εισφορών μηνός Φεβρουαρίου 2017 των μη μισθωτών ασφαλισμένων (αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών).

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top