Διεθνή

Τρομοκράτης ο οδηγός του τρελού οχήματος στην Αμβέρσα;

Με την βαρειά κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας διώκεται ο οδηγός που προσπάθησε να παρασύρει πεζούς με το όχημά του χθες το απόγευμα στην Αμβέρσα.

Σε βάρος του Μοχάμεντ Ρ., 39 ετών, ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας τρομοκρατικού χαρακτήρα, απόπειρα τραυματισμού και παραβίαση του νόμου περί οπλοφορίας.

Ο 39χρονος, που κατοικούσε στη Γαλλία και έχει υπηκοότητα Τυνησίας, προφυλακίστηκε.

Κανείς δεν τραυματίστηκε στο επεισόδιο αυτό. Πηγές της γαλλικής αστυνομίας ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι ενδεχομένως ο Μοχάμεντ Ρ. να μην προσπαθούσε να βλάψει κάποιον αλλά ίσως να ήταν μεθυσμένος και να επιχείρησε να διαφύγει από έναν αστυνομικό έλεγχο.

Σύμφωνα με βελγικά μέσα ενημέρωσης, οι αστυνομικοί βρήκαν τον ύποπτο να κοιμάται μέσα στο αυτοκίνητό του, αφού τον καταδίωξαν σε όλη την πόλη. Ήταν όμως σε κατάσταση μέθης και αδυνατούσε να δώσει κατάθεση.

Τρομοκρατική επίθεση ή απλά τρελή οδήγηση

Τα κίνητρα του 39χρονου Γαλλοτυνήσιου πάντως ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Στον πανικό που έσπειρε χθες στην καρδιά της Αμβέρσας αλλά και στη σύγχυση που έχει προκληθεί σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις του δράστη – αν, δηλαδή, είχε ως στόχο το τρομοκρατικό χτύπημα ή απλά έχασε τον έλεγχο, υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών – εστιάζει το ενδιαφέρον του ο σημερινός βελγικός Τύπος.

Η Le Soir στο κύριο άρθρο της, αντιπαραβάλλει την ψύχραιμη βρετανική αντίδραση στην τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αντίσταση στον τρομοκρατικό εκφοβισμό, με αυτήν του Δημάρχου της Αμβέρσας και επικεφαλής του N-VA (εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος), Μπαρτ Ντε Βίβερ ο οποίος, παρά τις επιφυλάξεις του Γενικού Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα, θεώρησε καθήκον του να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την πρόληψη πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος και να αυξήσει τις δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη, καλλιεργώντας έτσι το αίσθημα φόβου των πολιτών.

Η De Morgen, τόσο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο όσο και στο κύριο άρθρο της, αναφέρεται στις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με το κίνητρα του δράστη και την ασάφεια που υπάρχει σχετικά με το κατά πόσον ήθελε όντως να πραγματοποιήσει επίθεση ή βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών. Ασκείται επίσης κριτική στον δήμαρχο της Αμβέρσας για την βιασύνη του να οργανώσει συνέντευξη τύπου και να κάνει λόγο για τρομοκρατική επίθεση προτού καν να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Τον ίδιο προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσον ο δράστης βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή είχε άλλα κίνητρα, διατυπώνει, τέλος, και η De Standaard.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top