Πολιτική

Χρυσόγονος: Αναγκαία μια γενναία ελάφρυνση του χρέους

Για το ελληνικό χρέος έκανε παρέμβαση ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κόμματος, αναφερθείς στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, ο κ. Χρυσόγονος άφησε αιχμές για τη στάση των ευρωπαϊκών θεσμών. Υπογράμμισε πως παρατηρούν σχεδόν άφωνοι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αξιώνει τη συνέχιση της κατεδάφισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παραπέρα αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων. Καταλόγισε μάλιστα αδυναμία στους εταίρους να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Χρυσόγονος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε πως η απορύθμιση της αγοράς εργασίας και οι παραπέρα μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν θα διορθώσουν τις υπαρκτές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό και γενναία ελάφρυνση του χρέους της προκειμένου να σταθεί όρθια στα πόδια της.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σχετικά με τη β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αποδεικνύει την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να εγγυηθούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία υποτίθεται ότι στηρίζεται η Ένωση σύμφωνα με το αρ.2 της ιδρυτικής της Συνθήκης και σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παρατηρούν σχεδόν άφωνοι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αξιώνει τη συνέχιση της κατεδάφισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την παραπέρα αποδυνάμωση του απεργιακού δικαιώματος και την πλήρη «απελευθέρωση» των απολύσεων. Η απορρύθμιση όμως της αγοράς εργασίας και οι παραπέρα μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις δεν είναι πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ούτε πρόκειται να διορθωθούν με αυτόν τον τρόπο οι υπαρκτές κατά τα άλλα αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρό αναπτυξιακό σχεδιασμό και γενναία ελάφρυνση του χρέους της προκειμένου να σταθεί όρθια στα πόδια της.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top