Παράξενα

Όταν η έρημος αντικατοπτρίζεται στον καθρέφτη

Μια καμπίνα καλυμμένη εξολοκλήρου από καθρέφτες τοποθέτησε ο Αμερικανός καλλιτέχνης Doug Aitken στην κοιλάδα Κοατσέλα, στην έρημο της νότιας Καλιφόρνιας. Όλα αυτά, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού φεστιβάλ Desert X. Όχι λιγότερες από 16 εγκαταστάσεις τοποθετήθηκαν στο άνυδρο περιβάλλον της κοιλάδας.

Η εγκατάσταση με την ονομασία «Mirage» (Αντικατοπτρισμός) είναι στο αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας προαστίων στην δυτική ακτή, που παραπέμπει σε ράντσο. Ένα ύφος που αντλεί από τις μοντερνιστικές ιδέες του Φρανκ Λόιντ Ράιτ και συνδυασμένο με τα παραδοσιακά ράντσα του West, εξελίχθηκε από μία ομάδα αρχιτεκτόνων, τις δεκαετίες του 1920 και 1930.

«Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η απλότητα τους ύφους του ράντσου έγινε πιο δημοφιλής, καθώς οι μηχανικοί επέλεγαν την προσέγγιση μιας απλοποιημένης γραμμής συναρμολόγησης για να δημιουργήσουν αυτή την αποτελεσματική φόρμα, που μπορούσε να παρακολουθήσει την ταχεία εξάπλωση των προαστίων» εξήγησε ο Aitken στο Dezeen.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης ξαναδιαμορφώνει την ιδέα της κατοικίας στα προάστια, αφαιρώντας τους κατοίκους και τα υπάρχοντά τους. Δεν υπάρχουν ούτε πόρτες ούτε παράθυρα, κατά συνέπεια δεν πρόκειται για ιδιωτικό και ασφαλή χώρο. Στο εσωτερικό, οι αντανακλαστικές επιφάνειες προκαλούν την αίσθηση καλειδοσκόπιου, με πρόθεση να φέρει στο νου σύγχυση αντί άνεση.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και η αυλαία θα πέσει στις 30 Απριλίου. Όμως, ο «Αντικατοπτρισμός» του Doug Aitken θα παραμείνει εκεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top