Διεθνή

Braveheart Vol2: Θα χωριστούμε από τη Βρετανία πριν είναι αργά λέει η Σκωτία

Braveheart του… 21ου αιώνα εκτυλίσσεται στη Γηραιά Αλβιώνα, καθώς μετά το ΝΑΙ των Βρετανών στο Brexit (έξοδος από την ΕΕ), η Σκωτία έχει θέσει θέμα ανεξαρτησίας από την Βρετανία. Μάλιστα, έχει προαναγγελθεί δημοψήφισμα από το Εδιμβούργο (#scotref το σχετικό hashtag που σαρώνει στο διαδίκτυο).

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή” για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη ανεξαρτησία της Σκωτίας σε συνέντευξή της στο BBC.

“Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή”, είπε απαντώντας στο σχέδιο της πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στο τέλος του 2018 ή στις αρχές του 2019 με το ερώτημα της απόσχισης από τη Βρετανία και στόχο την παραμονή της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρζον, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα παρεμπόδισης της διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θα είναι αντιδημοκρατική και θα αποδεικνύει ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας φοβάται την ετυμηγορία του λαού της Σκωτίας.

“Η κυβέρνηση της Σκωτίας δεν προτείνει #scotref τώρα…αλλά όταν θα έχουν αποσαφηνισθεί οι όροι του Brexit και πριν να είναι πολύ αργά για την επιλογή εναλλακτικού δρόμου”, έγραψε στο Twitter η πρωθυπουργός της Σκωτίας

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την έξοδο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μία από τις συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου, ανάμεσά τους και η Σκωτία, χρειάζεται η άδεια του Λονδίνου.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top