Πολιτική

Δραγασάκης: «Δεν υπάρχει θέμα 4ου μνημονίου, ούτε Grexit»

Ο Γιάννης Δραγασάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου ή Grexit, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε συνέντευξη στο «Εθνος», καταλόγισε στο ΔΝΤ και δύο ευρωπαϊκές χώρες τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι γνώριζε για την καθυστέρηση και «επιχείρησε να την εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».

«Από τη μια πλευρά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απαίτησαν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα -3,5% για 10 χρόνια- και από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαίτησε νέα μέτρα λιτότητας, που πλήττουν τα πιο φτωχά στρώματα. Στην ουσία άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στη διάρκεια της εξέλιξής του», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για να υπάρξει συμφωνία είπαν, πρέπει το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως, αν και το Ταμείο απέχει από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τον Αύγουστο του 2014».

Ακόμη, επισήμανε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα, κάτι που έδωσε μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στο Ταμείο που απαιτούσε νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ πέραν της αρχικής συμφωνίας, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι ΥΠΟΙΚ που ήθελαν το ΔΝΤ δεν δέχονταν το αίτημα του για το χρέος.

Ο κ. Δραγασάκης χαρακτήρισε ως εφικτό τον στόχο να υπάρξει συμφωνία, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως τις 20 Μαρτίου. «Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει ότι και οι άλλες πλευρές θα αποδείξουν στην πράξη τη θέληση τους για συμφωνία», συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για μια συνολική συμφωνία που θα δρομολογεί και την ολοκλήρωση του προγράμματος και θα θέτει το δημοσιονομικό πλαίσιο της μεταμνημονιακής φάσης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top