Οικονομία

Σημαντική η μείωση: Έκλεισε το αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ

Προχωράει όπως όλα δείχνουν σε επίπεδο διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών η μείωση του αφορολόγητου.

Στόχος των δύο πλευρών είναι μια συνολική συμφωνία τον Απρίλιο. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου αναχώρησαν από την Αθήνα την περασμένη Πέμπτη, έχοντας εκπονήσει ένα πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων τόσο σε τεχνικό, όσο και σε ανώτερο επίπεδο.

Μέχρι τώρα φαίνεται ότι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι τα δύο θέματα που θα ταλαιπωρήσουν την ελληνική πλευρά. Στα εργασιακά, το ΔΝΤ επιμένει στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, επαναφορά του λοκ άουτ και διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ στο ασφαλιστικό επιμένουν για άμεση εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις με στόχο την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ προκαλεί την κυβερνητική άρνηση. Το οικονομικό επιτελείο ζητά, οι όποιες περικοπές στις συντάξεις να εφαρμοστούν σταδιακά από το 2020 σε ορίζοντα πενταετίας στο ιδανικό σενάριο ή έστω σε ορίζοντα τριετίας.

Η μείωση του αφορολογήτου ορίου από την άλλη είναι σχεδόν κλεισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο συμβιβασμός στήνεται σε μείωση του αφορολογήτου στα 5.900 ευρώ με διατήρηση του πρώτου συντελεστή στο 22% καθώς διαπιστώθηκε ότι εάν ο συντελεστής μειωνόταν δραστικά, τότε για να προκύψει αύξηση εσόδων 1% του ΑΕΠ θα έπρεπε το αφορολόγητο να μειωθεί πολύ χαμηλότερα από τα 5.000 ευρώ.

Στα αντίμετρα, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% φαίνεται ότι δεν απέδωσαν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον η διαπραγμάτευση εστιάζεται σε μείωση κατά 15%. Η κυβέρνηση θέλει τις ελαφρύνσεις στο φόρο ακινήτων να τις καρπωθούν τα χαμηλότερα κλιμάκια περιουσίας, οι δανειστές δείχνουν προς την κατεύθυνση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά όσους έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

Ανάλογες τριβές εντοπίζονται και στη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα. Οι δανειστές θέλουν κυρίως μείωση του φόρου για τις επιχειρήσεις.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top