Διεθνή

Εκλογές στην Ολλανδία: Πρώτος ο Ρούτε

Το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, VVD, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ολλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls.

Ο Ρούτε συγκεντρώνει 31 έδρες από τις 150 και ακολουθεί ο ακροδεξιός, αντιισλαμιστής Βίλντερς με το PVV με 19 έδρες.

Από 19 έδρες καταλαμβάνουν επίσης το κεντροδεξιό CDA (Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση) και το φιλελεύθερο D66 (Δημοκράτες 66).

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Ρούτε συγκέντρωσε αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό από ότι του έδιναν οι δημοσκοπήσεις (αν και οι 31 έδρες που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα του είναι σημαντικά μειωμένες από τις 41 έδρες των προηγούμενων εκλογών) και πιθανότατα θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αντίθετα, το ποσοστό του κόμματος του Βίλντερς είναι χαμηλότερο από αυτό που αναμενόταν προεκλογικά.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Γκερτ Βίλντερς παραδέχεται ουσιαστικά την πρωτιά του αντιπάλου του, τονίζοντας: “Κερδίσαμε έδρες στο κοινοβούλιο! Η πρώτη μας νίκη επετεύχθη! Και ο Ρούτε δεν έχει τελειώσει μαζί μου!”.

Δραματική είναι η πτώση του κόμματος του κεντροαριστερού Κόμματος Εργασίας, που από τη δεύτερη θέση στις προηγούμενες εκλογές κατρακυλά στην έβδομη, με ποσοστό κοντά στο 6%, που είναι το χαμηλότερο στην ιστορία της παράταξης. Το Κόμμα Εργασίας, σύμφωνα με τα exit polls, θα εξασφαλίσει 9 έδρες, σε σύγκριση με τις 38 των εκλογών του 2012, μια πτώση 29 εδρών.

Οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) εμφανίζονται ενισχυμένοι με 16 έδρες, μια αύξηση 12 εδρών σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012.

Το ποσοστό συμμετοχής υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 81% έναντι 74,6% στην εκλογική αναμέτρηση του 2012, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής των τελευταίων 30 ετών.

Ρούτε: Η Ολλανδία είπε όχι στο λαϊκισμό

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε αργά το βράδυ ότι το κόμμα του φαίνεται πως θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη για τρίτη συνεχόμενη φορά στο ολλανδικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας επιπλέον ότι απόψε η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας.

Οι πρώτες αντιδράσεις από το εξωτερικό

Η πρώτη επίσημη αντίδραση για τα αποτελέσματα ήρθε από τον επικεφαλής του γραφείου της γερμανικής καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: “Ολλανδία, είσαι πρωταθλήτρια!”, και χαιρέτισε “αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα”.

Επίσης μέσω Twitter, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό συνεχάρη την Ολλανδία που “ανέκοψε” την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον Μαρκ Ρούτε για τη “σαφή νίκη” που κατήγαγε στις βουλευτικές εκλογές, χαιρετίζοντας μια “ψήφο κατά των εξτρεμιστών”.

Ο Γιούνκερ “συνομίλησε με τον Μαρκ Ρούτε (και τον) συνεχάρη για την ξεκάθαρη νίκη του: μια ψήφο υπέρ της Ευρώπης, μια ψήφο κατά των εξτρεμιστών”, ήταν το tweet που ανήρτησε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, στον απόηχο των exit polls.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top