Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Μηδενική η ανάπτυξη της οικονομίας για το 2016

Με μηδενική ανάπτυξη έκλεισε, τελικά, το 2016, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο του έτους, μετά την ανακοίνωση για την ύφεση 1,1% στο τέταρτο τρίμηνο, είναι ότι το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μηδενική ετήσια μεταβολή (0,0%). Η εκτίμηση αυτή έχει υπολογιστεί από το άθροισμα των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των τριμήνων του έτους 2016 (μη εποχικά διορθωμένων) όπως έχουν προκύψει μετά την ενσωμάτωση ενημερωμένων στοιχείων από τις πηγές.

Το ΑΕΠ ανέρχεται στα 184,5 δισ. ευρώ, αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος, ενώ σε τιμές αγοράς ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ, από 175,7 δισ. ευρώ το 2015, εμφανίζοντας αύξηση 0,1%.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγράμματος διαβίβασης ESA 2010, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το έτος 2016, η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου 2017. Η δεύτερη εκτίμηση γίνεται με τη χρήση ετήσιων στοιχείων από τις πηγές (όπως Έρευνα Διάρθρωσης Επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία Ισοζυγίου Πληρωμών και Εξωτερικού Εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων Προσφοράς και Χρήσεων ανά προϊόν.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top