Ελλάδα

ΑΝΗΣΥΧΟΣ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ: Φοβάμαι για “ατύχημα” στο Αιγαίο

Φόβους για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εξέφρασε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

 

«Ανησυχώ για ατυχήματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, ενώ σημείωσε πως «οι δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και ΗΠΑ) εντός του ΝΑΤΟ παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις σχέσεις τους με την Ελλάδα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα συμπεριφέρεται υπεύθυνα και το υπουργείο Άμυνας «πολύ παραγωγικό» στα ελληνοτουρκικά τη συγκεκριμένη περίοδο.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να μην εντείνει την ένταση», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

«Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και σύμμαχος των ΗΠΑ. Θέλω να δω την Ελλάδα να παίζει έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο ως πυλώνα σταθερότητα», ανέφερε ο κ. Πάιατ.

Αναφερόμενος στον Κυπριακό, ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα είναι κρίμα να χαθεί αυτή η ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάιατ παρατήρησε ακόμη πως η διμερής συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στη Σούδα διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη στήριξη του κοινού μας στόχου για την επίτευξη σταθερότητας. Όπως σημείωσε, επισκέφτηκε για τρίτη φορά τον κόλπο της Σούδας όταν έκανε στάση εκεί το αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Μπους» για ανεφοδιασμό. «Το αεροπλανοφόρο σταμάτησε εκεί και έτσι κατέστη εφικτό να μη λείψει από τις επιχειρήσεις κατά του ISIS», σημείωσε.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε επίσης πως η οικονομική σταθερότητα και η ευημερία αποτελούν σημαντικά στοιχεία για να ενισχυθεί κάθε δυνατή προσπάθεια που θα διευρύνει τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Και, ως εκ τούτου», συνέχισε, «η νούμερο ένα προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσουν οι ΗΠΑ να προωθούν την ανάπτυξη και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα». «Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποδεικνύει τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίζει να χτίζει την εμπιστοσύνη με τους πιστωτές της, είμαι πεπεισμένος ότι οι νέες επενδύσεις, τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές θα στηρίξουν την οικονομία, και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις αμερικανικές εταιρείες να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα», τόνισε.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top