Οικονομία

«ΞΗΛΩΝΕΙ» ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Εγγραφο – βόμβα στην Ολλανδική Βουλή – Επιμένει η κυβέρνηση

Η Ελλάδα οφείλει να υπερβεί τον δημοσιονομικό στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί εφικτή η εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων, ξεκαθαρίζει σε ενημερωτικό σημείωμά του προς την Ολλανδική Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως το CNN, τα όποια αντίμετρα, εάν εφαρμοστούν, μετά το 2019, θα αφορούν το ποσό της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση από την πλευρά της επιθυμεί η ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων να γίνει ταυτόχρονα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 με βάση την πρόβλεψη για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2018, που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2018. Αντίθετα, οι δανειστές θέλουν την ενεργοποίηση των μέτρων λιτότητας από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και με την οριστικοποίηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018, εφόσον υπάρχει η υπέρβαση από το στόχο του 3,5%, να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα που θα έχουν συμφωνηθεί.

Τζανακόπουλος: Ταυτόχρονη νομοθέτηση μέτρων – αντίμετρων

Με αφορμή το έγγραφο, πάντως, η ελληνική πλευρά, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου επανέλαβε την θέση της για ταυτόχρονη νομοθέτηση, στη βέβαιη, όπως είπε, περίπτωση να έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%.

Ακόμη, σχολιάζοντας όσα δήλωσε νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης για ανάγκη ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία απαριθμεί 153 βουλευτές και δεν υπάρχει λόγος για αναζήτηση μεγαλύτερης. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση θα καλέσει το σύνολο των κομμάτων να υπερψηφίσει τα μέτρα αυτά, συμπληρώνοντας πως η δήλωση Σκουρλέτη αποτελεί «πολιτική άποψη».​

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top