Τι είπε ο Αμερικανός αρθρογράφος του The Week.
Η Ελλάδα είναι στη ζώνη της οικονομικής καταστροφής.
Η λιτότητα που επέβαλαν στη χώρα, με την απειλή του μαχαιριού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ – φυσικά βάθυνε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και αύξησε την επιβάρυνση του χρέους, ρίχνοντας στην ανεργία πολλούς Έλληνες.
Έτσι, ξεκινά την ανάλυσή του ο αρθρογράφος του The Week, Ryan Cooper, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με το Πουέρτο Ρίκο, την αποικία της στην Καραϊβική.
Για διάφορους περίπλοκους λόγους, το νησί έχει προσγειωθεί σε μια κρίση χρέους παρόμοια με εκείνη της Ελλάδας. Αλλά αντί της μάθησης από τη συγκλονιστική καταστροφή που προκλήθηκε στην ευρωζώνη, το Κογκρέσο και ο Πρόεδρος Obama το 2016 αποφάσισαν να αφήσουν το έθνος πάνω στους «μπράβους» της Wall Street.
Έχουν περάσει με ένα νόμο τη δημιουργία ενός «συμβουλίου φορολογικού ελέγχου», πιο σωστά ονομάζεται «La Junta» με τους Πορτορικανούς να είναι ουσιαστικά υπό μια δικτατορία μη εκλεγμένων τεχνοκρατών. Η χούντα είναι τώρα η αιμορραγία του Πουέρτο Ρίκο, με στόχο να ικανοποιηθούν οι πλούσιοι ομολογιούχοι.
Και οι αποφάσεις αυτές δεν λύνουν τα βαθιά οικονομικά προβλήματα του Πουέρτο Ρίκο.
Εν συντομία, το νησί που χρησιμοποιήθηκε ως ένας κατασκευαστικός κόμβος για να μπορούν οι εταιρείες να απαλλάσσονται από τους φόρους. Αυτό καταργήθηκε σταδιακά από το Κογκρέσο το 1996, χωρίς καμία αποζημίωση.
Επίσης, το γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο χρέους απαλλάσσεται από τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς φόρους (και πάλι λόγω της ιδιορρυθμίας του φορολογικού δικαίου) οδήγησε τη Wall Street να προσφέρει εξαιρετικά γενναιόδωρα δάνεια, τα οποία συγκάλυψαν τα οικονομικά προβλήματα.
Το αποτέλεσμα ήταν μια συσσώρευση χρέους ύψους 70 δισ. δολαρίων και μια οικονομική κρίση.
Στη συνέχεια, στο νησί άρχισε η αιμορραγία των κατοίκων, καθώς οι Πορτορικανοί κατέφυγαν στην ηπειρωτική χώρα ψάχνοντας για δουλειά.
Ωστόσο, η λύση σε ένα τέτοιο πρόβλημα είναι σχετικά απλή. Το Πουέρτο Ρίκο δεν μπορεί ενδεχομένως να αποπληρώσει τα χρέη του, έτσι πρώτα απ “όλα χρειάζεται μια μείωση του οφειλόμενου ποσού και παράταση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών.
Φυσικά, το Πουέρτο Ρίκο θα ήταν ιδανικό να προχωρήσει στη δημιουργία μιας πιο σταθερής οικονομικής βάσης, με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Πολιτικά μιλώντας, η κρίση αυτή είναι το άμεσο αποτέλεσμα της αποικιακής κατάστασης του Πουέρτο Ρίκο.
Δεν έχει καμία εκπροσώπηση στο Κογκρέσο, χωρίς εκλεκτορικές ψήφους, και δεν απολαμβάνει τις νομικές προστασίες της κρατικής υπόστασης.
Αντ “αυτού, ο Πρόεδρος Obama και το Κογκρέσο των Ρεπουμπλικάνων αποφάσισαν την επιβολή της δικτατορίας υπό την Επιτροπή Εποπτείας του Πουέρτο Ρίκο (Promesa).
Η νέα δομή της Promesa καθυστέρηση την ημέρα της αναμέτρησης των πορτορικανών με τα πολλά προβλήματά τους.
Και όλα αυτά θυμίζουν την Ελλάδα…, καταλήγει ο αρθρογράφος.