Οικονομία

Συνέχεια στο αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν το Μάιο

Xωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετά από έξι και πλέον ώρες, η τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών στο υπουργείο Οικονομικών.

Αγεφύρωτες έμειναν οι διαφορές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές να σε τρία θέματα: στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και στα ενεργειακά.

Όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας χθες το βράδυ, «τρία θέματα έχουν μείνει σε εκκρεμότητα και συζητούνται».

Ειδικά για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα: «καμία πρόοδος. Όπως τα ξέρετε».

Το «παρών» στην τηλεδιάσκεψη έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος, και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, έχουν κλείσει το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Ερωτηθείς για το πακέτο με τα μέτρα-αντίμετρα, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται να υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς όμως να έχει συμφωνηθεί το ποσοστό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έχει μείνει ένα μικρό ζήτημα για το πόσο θα είναι ο ΕΝΦΙΑ στο πακέτο».

Σε κάθε περίπτωση ο χρονικός περιορισμός μετατίθεται για τις 7 Απριλίου οπότε θα γίνει το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα, ενώ στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προσβλέπουν στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα .

Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθίσταται αδύνατο να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο ενόψει των εορτών του Πάσχα (16 Απριλίου) αλλά και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ από 21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον όπου θα πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέος.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top