top

ΤΟ «ΔΙΑΖΥΓΙΟ»… ΑΛΕΞΗ – ΓΙΑΝΝΑΣ: Το παρασκήνιο της πολιτικής σχέσης από τον «αρραβώνα» μέχρι τη ρήξη

Η «σιδηρά κυρία» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν ένα από τα ξεχωριστά πρόσωπα που υποστήριξαν με θέρμη τον «αντιμνημονιακό» αγώνα του Αλέξη Τσίπρα.

Ποιος δεν θυμάται τη φωτογραφία του νεαρού Παναγιώτη Αγγελόπουλου κάτω από την εξέδρα της κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 ή τη δημόσια δήλωση της Γιάννας Αγγελοπούλου την ημέρα των εκλογών του 2015 ότι πιστεύει στις αλλαγές; Και ποιος ξεχνά ότι η κ. Αγγελοπούλου άνοιξε τις πόρτες για να συνομιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον σε ένα ελκυστικό για επενδύσεις στην Ελλάδα κοινό; Περασμένα-ξεχασμένα; Μάλλον όχι.

Η Γιάννα παραιτήθηκε από πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων με μια αιχμηρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης, η οποία «ενόχλησε» την «Αυγή», που ανταπάντησε χωρίς να «θυμάται» τη στήριξη της κ. Αγγελοπούλου τα τελευταία χρόνια: «Πάντως, αφ’ ης στιγμής κατείχε το συγκεκριμένο τίτλο επί 19 συναπτά έτη, αναρωτιέται κανείς ποια ήταν η έως τώρα “προσφορά” της – εκτός αν εννοεί το “πάρτι” των Ολυμπιακών που ακόμη πληρώνουμε…», ήταν το δηλητηριώδες σχόλιο της «Αυγής», που έβαλε και επίσημα τέλος στην «ολέθρια» σχέση της Γιάννας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν το 2012 όταν άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα. Αφορμή, τα ριζοσπαστικά άρθρα του υιού Παναγιώτη Αγγελόπουλου για την οικονομία και η παρουσία του κάτω από την εξέδρα της προεκλογικής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος χειροκρότησε με πάθος όταν στο τέλος της ομιλίας ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε μέλη ξένων αριστερών οργανώσεων ή κομμάτων και ειδικά όταν αναφέρθηκε στο κίνημα «Occupy Wall Street».

Κι ενώ οι φήμες για στήριξη της κ. Αγγελοπούλου προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πύκνωναν ήρθε η αποκάλυψη του δείπνου στο «Salon de Bricolage», στο κέντρο του Κολωνακίου. Το «μυστικό» δεν ήταν πια κρυφό, ενώ το ίδιο διάστημα (φθινόπωρο του 2014) η κ. Αγγελοπούλου είχε συνάντηση μίας ώρας και είκοσι λεπτών με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του στη Βουλή. Οπως είπε, αμέσως μετά, «ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το συνέδριο του Clinton Global Initiative (CGI), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον ερχόμενο Ιούνιο και στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον».

Το βράδυ των εκλογών του 2015, που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Αγγελοπούλου, σε παρέμβασή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, τόνισε ότι είναι υπέρ της αλλαγής και εκτίμησε πως ο κόσμος έχει κάνει τις επιλογές του. «Τέρμα το παλιό. Η εμφάνιση κάθε νέου στην πολιτική ζωή είναι κάτι το θετικό. Είμαι απέναντι σε κάθε αντίληψη που θεωρεί ότι τα πράγματα δεν πρέπει να κινούνται αλλά επιλέγει την ακινησία. Τις βλέπω τις αλλαγές, τις προσδιόρισε η απόφαση των ανθρώπων», δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου και πρόσθεσε: «Είμαι υπέρ της αλλαγής. Πιστεύω στις αλλαγές, γνωρίζουμε τι έχει περάσει ο κόσμος στην Ελλάδα και η απόφαση του λαού δεν είναι έκπληξη».

Ενα μήνα μετά με άρθρο της στην αγγλική έκδοση της «Huffington Post» με τίτλο «Το Μόνο Που Λέμε, Είναι Δώστε μια Ευκαιρία στην Ελλάδα», η κ. Αγγελοπούλου ζητούσε να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, να μειωθεί η ανεργία και «αν οι ηγέτες ανά τον κόσμο και στην Ευρώπη βοηθήσουν τον Τσίπρα να αποδώσει στους Ελληνες πολίτες την αξιοπρέπεια, τότε και οι Ελληνες πολίτες θα ανταποκριθούν στην πρόκληση για τον εαυτό τους και για τον κόσμο».
Τον Σεπτέμβριο του 2015 το Ιδρυμα Κλίντον οργάνωσε το 10o ετήσιο συνέδριό του. Η Γιάννα Αγγελοπούλου, μέλος του ιδρύματος, είχε κανονίσει τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον και ήταν εκείνη που ανέλαβε να τον προλογίσει με τα πιο θερμά λόγια: «Ο Αλέξης Τσίπρας -είπε- έρχεται έχοντας μαζί του την καρδιά και τις ελπίδες του ελληνικού λαού».

Αργότερα ήρθαν τα σύννεφα…

Τον Οκτώβριο του 2016, με συνέντευξή της στην «Καθημερινή», δήλωσε για το αν έχει επαφή με τον πρωθυπουργό: «Γνωριζόμαστε. Οπως είπα, ήρθε η στιγμή που αισθάνθηκα ότι έπρεπε να κάνω μια δήλωση, όπως πραγματικά προσπάθησα να τον βοηθήσω να δει το “μεγάλο” κόσμο στο εξωτερικό – ο ίδιος παραδεχόταν ότι δεν είχε την πείρα ακόμα».

Η ρήξη ήρθε το πρωί της Πέμπτης όταν η κ. Αγγελοπούλου ανακοίνωσε ότι παραιτείται από πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων έπειτα από 19 χρόνια με αιχμές προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιχείρησε να ανανεώσει το διπλωματικό διαβατήριο που κατείχε ως πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων και ήρθε αντιμέτωπη με απροθυμία και περίεργη, μη φιλική συμπεριφορά. Ετσι, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στην πολιτική σχέση της Γιάννας Αγγελοπούλου με τον Αλέξη Τσίπρα.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top