Διεθνή

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΒΑΦΤΗΚΕ ΚΟΚΚΙΝΟ! 5 νεκροί, πολλοί τραυματίες – Σκληρές εικόνες

Το μαύρο «σύννεφο» της τρομοκρατίας απλώθηκε ξανά πάνω από το Λονδίνο, έπειτα από την επίθεση που έγινε στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, είναι 5 νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης, και τουλάχιστον 40 τραυματίες, από τους οποίους τουλάχιστον 2 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και 2 σε σταθερή κατάσταση.

Αν και έχουν περάσει ώρες από την επίθεση την οποία χαρακτηρίζουν ως τρομοκρατική οι βρετανικές αρχές, η ταυτότητα του ανθρώπου που σκόρπισε τον πανικό στον Λονδίνο παραμένει ένα μυστήριο. «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία», διεμήνυσε η Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στο κοινοβούλιο όταν έγινε η επίθεση. Η πρωθυπουργός φυγαδεύθηκε αμέσως, αλλά εκατοντάδες άνθρωποι- βουλευτές, εργαζόμενοι, επισκέπτες, ανάμεσά τους και παιδιά- έμειναν εγκλωβισμένοι στο κτίριο για ώρες, για λόγους ασφαλείας.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για την επίθεση στο Λονδίνο

Πέντε είναι οι νεκροί από την επίθεση. Ο δράστης, ο αστυνομικός που επιχείρησε να τον σταματήσει στον περιβάλλοντα χώρο του κοινοβουλίου και τρεις πολίτες, τους οποίους είχε χτυπήσει λίγα λεπτά νωρίτερα με το αυτοκίνητό του στη γέφυρα Ουέστμινστερ.

Ο δράστης άρχισε να χτυπά με το αυτοκίνητο πεζούς στη γέφυρα Ουέστμινστερ, πριν φτάσει στο κοινοβούλιο. Εριξε το όχημα σε κιγκλιδώματα έξω από το κοινοβούλιο, βγήκε από το αυτοκίνητο με ένα μαχαίρι και μπήκε στον περιβάλλοντα χώρο.

Περίπου 300-400 βουλευτές βρίσκονται αυτήν την στιγμή εντός του βρετανικού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές έχουν λάβει οδηγία να παραμείνουν στα γραφεία τους ή στην αίθουσα της Ολομέλειας της βρετανικής Βουλής. Αστυνομικοί με σκυλιά ερευνούν μήπως εντοπίσουν βόμβες ή εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά και πιθανό δεύτερο δράστη. Ανάμεσα στους επισκέπτες της βρετανικής Βουλής την ώρα της επίθεσης, βρίσκονταν και μικρά παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα τριών ετών. Στο μεταξύ η Αστυνομία που έχει αποκλείσει την περιοχή απομακρύνει τουρίστες, εργαζόμενους και περαστικούς προς την πλατεία Τραφάλγκαρ. Ακόμη έχουν αποκλειστεί όλα τα τουριστικά σημεία της περιοχής μεταξύ αυτών και το London Eye.

Κόσμος έτρεχε στους δρόμους πανικόβλητος, μόλις ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Το σημείο αποκλείστηκε από την αστυνομία.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απομακρύνθηκε άμεσα από το σημείο συνοδευόμενη από πάνοπλους αστυνομικούς. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τα δύο περιστατικά και συνεχίζει να ενημερώνεται για τις εξελίξεις. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την ανησυχητική κατάσταση στο Λονδίνο ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια αν του ζητηθεί και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώνεται συνεχώς.

 

Για το περιστατικό θα συνέλθει με εντολή της Μέι η κυβερνητική Επιτροπή Κρίσεων Cobra παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, στελεχών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και φυσικά της αστυνομίας . Πληροφορίες ανέφεραν ότι έχουν σφραγιστεί και άλλα κτίρια εκτός από το Κοινοβούλιο.

Ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Μπ. Τζ. Χάρινγκτον, είπε ότι υπάρχουν αστυνομικοί τραυματίες και πώς δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου.

Η αστυνομία δεν γνωρίζει εάν τα περιστατικά έχουν τελειώσει. Έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για ευρύτερη εκκένωση του Λονδίνου, εάν χρειαστεί. Η αστυνομία, μέσω Twitter, καλεί όσους πολίτες έχουν φωτογραφίες ή βίντεο από το σημείο της διπλής επίθεσης, να τα θέτουν στη διάθεσή της.

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν και οι φωτογραφίες με το ματωμένο πρόσωπο του βουλευτή του Τομπάιας Έλγουντ. Ο υπουργός που έχει υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις έσπευσε άμεσα στο σημείο που κείτονταν ο τραυματισμένος αστυνομικός που κατέληξε και προσπάθησε να τον κρατήσει στη ζωή κάνοντας μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή. Για την ιστορία ο Έλγουντ έχασε τον αδελφό του στα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Μπαλί το 2002.

Δείτε τις σοκαριστικές φωτογραφίες – Προσοχή, οι εικόνες είναι εξαιρετικά σκληρές

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top