Διεθνή

ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ! Ο «Γρηγόρης» και ο «Σταμάτης» αλλάζουν και γίνονται…

Τι φανάρια έκαναν την εμφάνισή τους στην Αυστραλία;

Φανάρια πεζών που δείχνουν μια γυναίκα με φόρεμα στη θέση του γνωστού «Γρηγόρη» έκαναν την εμφάνισή τους σε δρόμους της Αυστραλίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στη Μελβούρνη αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει τις «λανθάνουσες προκαταλήψεις», λέει το λόμπι που το προωθεί.

Ωστόσο, τα 10 φανάρια που τοποθετήθηκαν στο κέντρο της Αυστραλιανής μεγαλούπολης έγιναν δεκτά με ανάμεικτα αισθήματα απ’ τους κατοίκους, κάποιοι εκ των οποίων μίλησαν για άσκοπη κίνηση.

«Υποσυνείδητες προκαταλήψεις ενισχύουν τα στερεότυπα και επηρεάζουν τις καθημερινές αποφάσεις και τη στάση μας», λέει η Μάρτιν Λετς, διευθύνουσα σύμβουλος του λόμπι «Επιτροπή για τη Μελβούρνη».

Τα φανάρια «θα προσελκύουν την προσοχή μας στα θέματα αυτά μ’ έναν πρακτικό, θετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι με τις αλλαγές που επιφέρει στην καθημερινότητά τους το 12μηνο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζει η τοπική υπηρεσία οδοποιίας.

Ο δήμαρχος της Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, δήλωσε στην εφημερίδα Herald Sun: «Είμαι υπέρ του να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ισότητα των φύλων, αλλά αυτό; Δυστυχώς, πιστεύω ότι αυτού του είδους τα κοστοβόρα εγχειρήματα μάλλον θα επισύρουν χλευασμό.»

Βέλη κριτικής εκτοξεύθηκαν και μέσω των social media. Μάλιστα κάποιοι χρήστες επεσήμαναν ότι «το πράσινο ανθρωπάκι που δεν φορά φόρεμα δεν είναι απαραίτητα άντρας. Μπορεί να είναι γυναίκα με παντελόνι»..

Τα φανάρια τοποθετήθηκαν ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Το λόμπι που προωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα λέει ότι το κόστος τοποθέτησης μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο, αν συμπέσει με την αντικατάσταση παλαιών φαναριών.

Πριν από ένα χρόνο οι αρχές του Ρίτσμοντ, ενός προαστίου της Μελβούρνης, τοποθέτησαν σε κεντρική διασταύρωση ένα φανάρι που απεικονίζει την Μαίρη Ρότζερς, την πρώτη γυναίκα δημοτική σύμβουλο της πόλης.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top