top

ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΣΤΗ ΔΕΗ; Τι θα κάνει η επιχείρηση για να μαζέψει τις οφειλές

Την πρόθεσή του να δώσει όλες τις… οφειλές των καταναλωτών της ΔΕΗ σε εισπρακτικές εταιρείες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης στη Βουλή.

Ωστόσο, η πρόθεση αυτή, αναιρέθηκε λίγα λεπτά αργότερα από την ίδια τη ΔΕΗ, πηγές της οποίας, δήλωσαν στο ΑΠΕ ότι «δεν θα ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση», αλλά «σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης».

Ενημερώνοντας την Βουλή ο Εμμανουήλ Παναγιωτάκης για θέματα αρμοδιότητάς του έκανε γνωστό ότι πρόθεσή του είναι θα καταφύγει η ΔΕΗ σε εισπρακτική εταιρία προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα που ανέρχονται στα 2,6 δις ευρώ από 1,7 δις ευρώ στα τέλη του 2015. Ο ίδιος, αποκάλυψε ότι θα εκχωρήσει μέσω τιτλοποίησης τις εν λόγω οφειλές σε μεγάλα διεθνή funds.

«Οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει στα όριά τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως έχει αποφασιστεί να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Η ΔΕΗ, όπως είπε, θα προσλάβει εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλόμενων με διεθνή εμπειρία.

Έχουν σοφιστικέ συστήματα δικά τους, με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία και ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη», συμπλήρωσε και αποκάλυψε ότι η εν λόγω εταιρεία έχει υποσχεθεί στη ΔΕΗ αύξηση εισπραξιμότητας πάνω από 10%. «Αυτό Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα για να μην πω διασφάλιση, υποστήριξε.

Στη συζήτηση ο Μανώλης Παναγιωτάκης έκανε ακόμη γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση των οφειλών μέσω μεγάλων διεθνών funds και τράπεζες όπως Bank of America, Deutsche Bank HSBC. «Δεν θα διστάσουμε εντός των ημερών να προχωρήσουμε σε τιτλοποίηση με μεγάλα για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών εάν δουν ότι έχουμε αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους», είπε.

Έδωσε ακόμη, επικαιροποιημένα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ που αγγίζουν τα 2,1 δις ευρώ συν 550 εκ. ευρώ σε τελικούς πελάτες που έπαψαν να ηλεκτροδοτούνται. Όπως είπε, οι καταναλωτές χαμηλής και μεσαίας τάξης χρωστούν σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ 1,650 δις από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 700 εκατ., ενώ 100 εκατ. ευρώ χρωστά το δημόσιο, από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 40 εκατ. ευρώ. Στα 345 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές καταναλωτών υψηλής τάσης, από τα οποία έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ: «Θα προσληφθεί σύμβουλος για τις εισπράξεις»

Για «σύμβουλο» που θα βοηθήσει στην εισπραξη των οφειλών, μιλούν πηγές της ΔΕΗ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης», αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής παρουσίασε στοιχεία για τις οφειλές στη ΔΕΗ και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η επιχείρηση σχεδιάζει να προσλάβει εταιρεία με ειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων.

«Η είσπραξη των ληξιπροθέσμων είναι ένας διαρκής αγώνας, θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων, έχουν φτάσει περίπου στα όριά τους. Έτσι λοιπόν έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους, Θα προσλάβουμε εταιρεία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ότι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%», είπε ο κ. Παναγιωτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα δώσει πολύ μεγάλη ανάσα, στη ΔΕΗ.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top