Διεθνή

Αδίστακτος αρχιεκτελεστής του Πάμπλο Εσκομπάρ έγινε λαϊκός ήρωας!

«Το όνομά μου είναι John Jairo Velásquez Vásquez, ή αλλιώς Ποπάι. Ήμουν ο έμπιστος εκτελεστής του Πάμπλο Εσκομπάρ. Έχω σκοτώσει πάνω από 250 ανθρώπους με τα ίδια μου τα χέρια…». Έτσι, περήφανα συστήνεται το πρωτοπαλίκαρο του διαβόητου κροίσου βαρόνου της κοκαϊνης στην κάμερα του russian today. Ο 55χρονος γκριζομάλλης, γοητευτικός γαρ, άντρας, έχει ένα στοιχειωμένο παρελθόν γεμάτο δολοφονίες, ναρκωτικά, ματωμένους πακτωλούς χρημάτων, βασανισμούς… Ορμητήριό τους, η Μεδεγίν της Κολομβίας η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας που μπήκε στο χάρτη του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εξαιτίας του ονόματος που ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος: Πάμπλο Εσκομπάρ.

«Η οργάνωσή μας έχει σκοτώσει τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους», λέει στη δημοσιογράφο του rt και τη κοιτά στα μάτια. Ο Ποπάι, μόλις αποφυλακίστηκε έπειτα από 23 χρόνια στη φυλακή και σήμερα έχει γίνει κάτι σαν λαϊκός ήρωας για τη πόλη. Βγάζει ευχαρίστως σέλφις με ντόπιους και τουρίστες, συζητά μαζί τους, χαίρονται όταν τον συναντούν ακόμα και υπήρξε ένας αδίστακτος φονιάς.

«Είμαι επαγγελματίας δολοφόνος, σκοτώνω για τα λεφτά. Έχω σκοτώσει από αγάπη και σεβασμό για τον Εσκομπάρ… Σκοτώναμε 5-6 ακόμα και 12 άτομα τη μέρα». Δηλώνει πως είχε τυφλή υποταγή στον άνθρωπο που είχε για τουλάχιστον δυο δεκαετίες τα ινία του καρτέλ του Μεδεγίν. «Όταν γνώρισα τον Εσκομπάρ, και τον κοίταξα στα μάτια, είδα αγάπη, ήξερα ότι ήθελα να είμαι μαζί του και ποτέ δεν τον εγκατέλειψα. Δεν είχα φιλενάδα, δεν έπινα αλκοόλ ήθελα μόνο να σκοτώνω για λογαριασμό του Πάμπλο…».

Η δημοσιογράφος, στην πρώτη τους συνάντηση, νοιώθει άγχος. «Δε φοβάσαι που κυκλοφορείς μόνος; Δεν έχεις προσωπική φρουρά;», τον ρωτά. «Δεν το επιτρέπει η αστυνομία», απαντά γελώντας κυκλοφορώντας έτσι ανοιχτά στην τοπική κοινωνία, ατρόμητα μη φοβούμενος αν κάποιος από τους δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εχθρούς του- αν έχεις σκοτώσει 50.000 ψυχές, πολλοί έχουν λόγω να σε θέλουν νεκρό.

Νέος, κατετάγη στο ναυτικό, είχε μεγάλο σαγόνι και δυνατά μπράτσα. Έτσι απέκτησε και το παρατσούκλι «Ποπάι». Η κάμερα τον ακολουθεί σε ένα στούντιο τατουάζ. «Χτυπά» μια ακόμα νεκροκεφαλή στο δεξί του χέρι, σε αυτό που έχει ακόμα τα σημάδια από ανταλλαγές πυρών με την αστυνομία. Σημάδευαν πάντα αυτό το χέρι, το χέρι που σκότωνε. Το δεξί χέρι είναι γεμάτο νεκροκεφαλές, το αριστερό με θρησκευτικά σύμβολα: «Το χέρι με τις νεκροκεφαλές συμβολίζει το θάνατο, το άλλο με τον Ιησού, τη ζωή. Το ένα χέρι ανήκει στον διάβολο, το άλλο στον Θεό», σημειώνει.

Έχει γράψει δυο βιβλία, ένα για τη ζωή του δίπλα στον Εσκομπάρ και ένα για τη ζωή του στη φυλακή. «Όταν είσαι δολοφόνος, η ψυχή σου πεθαίνει.. Είμαι πνευματικός άνθρωπος, αλλά η ψυχή μου είναι νεκρή. Είμαι στα χέρια του Θεού τώρα, μου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία», έτσι πιστεύει ότι έχει πληρώσει για όσα έκανε.

Γιος αγρότη, ο Πάμπλο Εσκομπάρ γεννήθηκε στο χωριό Ριονέγρο της Αντιόχειας Κολομβίας. Στο απόγειο της «καριέρας» του ως μεγαλοβαρόνος ναρκωτικών, «καθάριζε» έσοδα της τάξης των 420 εκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα! Το 1982 αποπειράθηκε να εισέλθει στην πολιτική ζωή της Κολομβίας, υποσχόμενος ακόμα να αποπληρώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ύψους 10 δισ. δολαρίων.Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 1993, μια ημέρα μετά τα 44 του γενέθλια. Το λάθος του ήταν όταν τηλεφώνησε στον γιο του, οπότε η ειδική ομάδα αστυνομικών που ασχολούνταν αποκλειστικά με την υπόθεσή του τον εντόπισε από τον τηλεφωνικό αριθμό και κατευθύνθηκε προς τα εκεί. Ο Εσκομπάρ σκοτώθηκε από τα πυρά των αστυνομικών, προσπαθώντας να διαφύγει.

Δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ:

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top