Ελλάδα

Αντάμωσαν με τις ψυχές των νεκρών οι Πόντιοι

Σαν ένα “νοητικό” αντάμωμα ζώντων και νεκρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ποντιακό ταφικό έθιμο, με φαγητό και πολλές φορές και τραγούδι και χορό στα μνήματα, που αναβιώνει κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά, στα Σούρμενα (Ελληνικό) στο τοπικό νεκροταφείο, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Την Κυριακή του Θωμά συγγενείς και φίλοι των νεκρών πήγαιναν στα μνήματα να συναντήσουν τους εκλιπόντες. Κατά την παράδοση οι ψυχές των νεκρών την ημέρα της Ανάστασης ανέβαιναν από τον Άδη και παράμεναν στη γη έως και την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Την ημέρα αυτή τα μνήματα έλαμπαν από καθαριότητα, καθώς οι Πόντιες νοικοκυρές τα είχαν περιποιηθεί σχολαστικά τις προηγούμενες ημέρες.

Έστρωναν τραπεζομάντιλα πάνω στα μνήματα και με πολλά ποντιακά εδέσματα, γευμάτιζαν “συντροφιά” με τη θύμηση των νεκρών τους. Αναφέρεται ακόμα ότι το έθιμο ήταν περισσότερο διαδεδομένο στην περιοχή της Τραπεζούντας και ό,τι με τον ξεριζωμό και την εγκατάσταση στην Ελλάδα είχε εγκαταλειφθεί. Το επανέφεραν οι Πόντιοι που ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στα Σούρμενα Αττικής το έθιμο ξεκίνησε το 1924 και έκτοτε επαναλαμβάνεται ανελλιπώς κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top