Διεθνή

Γερμανία: Να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε σήμερα κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και την εφαρμογή του πρόσφατου δημοψηφίσματος.

«Αυτό δεν θα βοηθήσει. Θα ήταν μια αντίδραση εντελώς λανθασμένη κατά την άποψή μας», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Βαλέτα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στη Μάλτα, αναμενόταν να αφιερώσουν το πρωινό στη συζήτηση του θέματος της Τουρκίας, μιας χώρας με την οποία οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί σοβαρά .

Αντίθετα η Αυστρία τάχθηκε ακόμη μία φορά υπέρ ενός επίσημου παγώματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που ξεκίνησαν το 2015 αλλά βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και χρόνια.

«Πιστεύω πως είναι εντελώς λάθος να διατηρήσουμε αυτή την ψευδαίσθηση μιας προσχώρησης (στην ΕΕ) την ώρα που η Τουρκία απομακρύνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο από την Ευρώπη», δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, φθάνοντας στη Βαλέτα.

«Έχουμε επιτέλους ανάγκη μια καθαρή απόφαση στο ευρωπαϊκό επίπεδο», επέμεινε ο Κουρτς.

Μια τέτοια επιλογή μοιάζει αδιανόητη για το Βερολίνο. «Στο ΝΑΤΟ, δεν αποκλείσαμε την Τουρκία, ακόμη και την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας», υπενθύμισε ο Γκάμπριελ.

Κάνοντας λόγο για «ανησυχίες» των Ευρωπαίων, ο γάλλος ομόλογός του Ζαν-Μαρκ Ερό είπε πως θα ζητήσει «διασαφηνίσεις» σε συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, παραδοσιακοί σύμμαχοι της Γερμανίας στην εξωτερική και την οικονομική πολιτική, κάλεσαν επίσης για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά την Τουρκία.

Η Λιθουανία και η Ουγγαρία συνέστησαν προσοχή, λέγοντας πως η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τον διάλογο με την Άγκυρα, ιδιαίτερα επειδή εξαρτάται από τη βοήθεια του Ερντογάν προκειμένου να διατηρηθεί ένας έλεγχος στη ροή σύρων προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα κλειδί στην περιοχή, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι, πρέπει να μιλάμε, να ακούμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top