Διεθνή

Εισβολή στη Βουλή των Σκοπίων: Πάνω από 100 οι τραυματίες

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν χθες στα Σκόπια, οι περισσότεροι ελαφρά, στη διάρκεια των βιαιοτήτων που ακολούθησαν την εισβολή στο κοινοβούλιο οργισμένων διαδηλωτών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της ΠΓΔΜ.

«Εβδομήντα πολίτες, 22 αστυνομικοί και τρεις βουλευτές μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο των Σκοπίων, επτά άλλα πρόσωπα δέχθηκαν φροντίδες σε άλλα ιατρικά ιδρύματα» της πρωτεύουσας, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοινωσή της.

Η κατάσταση στα Σκόπια σήμερα «έχει εξομαλυνθεί γύρω από το κοινοβούλιο και στις συνοικίες του κέντρου της πόλης», πρόσθεσε η αστυνομία.

Χθες η εκλογή ενός νέου προέδρου του κοινοβουλίου, του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, από τον συνασπισμό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και κομμάτων της αλβανικής μειονότητας προκάλεσε την οργή διαδηλωτών, υποστηρικών της δεξιάς (VMRO-DPMNE), οι οποίοι θεώρησαν άδικη την ψηφοφορία.

Ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τον ηγέτη της αριστερής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ με το πρόσωπο ματωμένο μέσα στο χάος που ακολούθησε την εισβολή στην αίθουσα του κοινοβουλίου των υποστηρικτών του VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Το VMRO-DPMNE είχε έρθει πρώτο στις πρόωρες εκλογές του Δεκεμβρίου, που έγιναν για βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο. Όμως απέτυχε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 120 βουλευτών που περιλαμβάνει συνολικά η βουλή της ΠΓΔΜ.

Ο δεξιός πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ από την πλευρά του αρνήθηκε να επιτρέψει στον αρχηγό των σοσιαλδημοκρατών (SDSM) Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τα αλβανικά κόμματα, παρόλο που ο συνασπισμος αυτός διέθετε μια πλειοψηφία στη βουλή (67 βουλευτές στους 120).

Υποστηρικτές της δεξιάς διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και εβδομάδες στα Σκόπια, υποστηρίζοντας πως μια κυβέρνηση του SDSM και των αλβανικών κομμάτων θα έπληττε την εθνική ενότητα της ΠΓΔΜ.

Απορρίπτουν ιδιαίτερα το αίτημα να χορηγηθεί στην αλβανική καθεστώς επίσημης γλώσσας στο σύνολο της επικράτειας, κάτι που αποτελεί γι’ αυτούς ένα πρώτο στάδιο για τον διαμελισμό της χώρας.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top