Διεθνή

Ερντογάν σε ΕΕ: Παρά τα όσα κάνατε, η πόρτα μας είναι ανοικτή για εσάς

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, στον απόηχο της νίκης του στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διαβεβαίωσε επιπλέον ότι η Άγκυρα κρατά «ανοικτή την πόρτα» της.

«Υποστηρίξατε την εκστρατεία υπέρ του «όχι» (στο δημοψήφισμα), χάσατε. Τώρα, πρέπει να γυρίσετε αυτή τη σελίδα και να πασχίσετε να αναπτύξετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία» διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που οργάνωσε το κέντρο προβληματισμού Atlantic Council στην Κωνσταντινούπολη.

«Παρά την εκστρατεία που κάνατε, η πόρτα μας είναι ανοικτή» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ συναντιούνται σήμερα στη Μάλτα με την ατζέντα των συνομιλιών να επικεντρώνεται στις σχέσεις με την Τουρκία.

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, είπε σήμερα ότι η Τουρκία θα ήθελε «να συνεχίσει να θεωρεί την ένταξη της ΕΕ ως έναν στρατηγικό στόχο».

«Όμως χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό: εάν θέλετε να συζητήσετε για συνεργασία και εμπιστοσύνη, πρέπει αυτό να γίνει και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε και κατηγόρησε εκ νέου τις ευρωπαϊκές χώρες ότι φιλοξενούν πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα του Ιουλίου, όπως και Κούρδους αυτονομιστές του PKK.

«Εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πραγματικά τη βελτίωση (των σχέσεων), πρέπει να κάνουν κάτι εναντίον αυτών (…) των τρομοκρατών» τόνισε ο Καλίν.

Την ίδια ώρα, από τη Μάλτα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα και προειδοποίησε ότι ο τερματισμός των συνομιλιών θα αύξανε τον κίνδυνο η Άγκυρα να «ωθηθεί προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top