Διεθνή

Η δημοτικότητα του Πούτιν έπεσε 10% μέσα σε μια δεκαετία

Η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, παρότι έπεσε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ οι αντιλήψεις των Ρώσων πολιτών για τα επιτεύγματα του Ρώσου προέδρου έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό στο διάστημα αυτό, όπως έδειξε μια πρόσφατη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το γνωστό ερευνητικό κέντρο Levada Centr.

Αν πριν από δέκα χρόνια οι Ρώσοι εξήραν την συμβολή του στην οικονομική πρόοδο της χώρας, σήμερα εντάσσουν στις επιτυχίες του την ενίσχυση της στρατιωτικής θωράκισης της χώρας και την ενδυνάμωση της θέσης της Ρωσίας στην διεθνή σκηνή.

Γενικά το 72% των Ρώσων εμφανίζεται σύμφωνα με την δημοσκόπηση να επικροτεί το έργο του Πούτιν, έν αντιθέσει με το 80% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα πάντως το 32% εκφράζει την συμπάθεια του προς τον ρώσο πρόεδρο ενώ το 10% εκφράζει τον θαυμασμό του. Το 17% τον αντιμετωπίζει ουδέτερα , αδιάφορα, ενώ το 27% “δεν μπορεί να πει τίποτα το κακό” για τον ρώσο πρόεδρο. Μόνο το 4% των Ρώσων τον αντιμετωπίζουν αρνητικά, επιπλέον 4% “δεν μπορεί να πει τίποτα καλό” για τον πρόεδρο ενώ ένα 6% τον αντιμετωπίζει με επιφυλάξεις.

Κύρια επιτεύγματα του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ρώσοι θεωρούν τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας (17%) και την ενίσχυση της παρουσίας της Ρωσίας στην διεθνή πολιτική σκηνή(14%).

Ωστόσο οι Ρώσοι θεωρούν, σε ποσοστό 32% , ότι παρόλο που το έργο του ήταν επιτυχές στους εν λόγω τομείς, δεν είχε την ίδια επιτυχία σε άλλους τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, της δωροληψίας, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου, των μισθών και των συντάξεων, ενώ το 21% πιστεύει ότι δεν έκανε αρκετά για να ‘χαλιναγωγήσει’ τους ολιγάρχες και να περιορίσει την επιρροή τους.

Σήμερα, πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στο θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, είπε ότι παρότι η Ρωσία διήνυσε μια “καλή απόσταση” στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όπως ότι είναι αναγκαία η βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Ανακοίνωσε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί σήμερα στην συνεδρίαση της Νομοθετικής Συνέλευσης στην οποία θα παραστεί και ο πρόεδρος Πούτιν.

Πηγές:Tass, Vedomosti.ru, Kommersant.ru

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top