Οικονομία

Λίντνερ: Η Ελλάδα σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την Ευρώπη

Στο συνέδριο του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), το οποίο έγινε στο Βερολίνο, ο Κρίστιαν Λίντνερ επανεξελέγη πρόεδρος (είναι από το 2013) με ποσοστό 91%.

Το Φιλελεύθερο κόμμα δεν εκπροσωπείται στην παρούσα ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag), αλλά έχει πιθανότητες να ξαναμπεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αφού τα προγνωστικά του δίνουν ένα σταθερό ποσοστό πάνω από το 5%, που είναι και το όριο εισόδου.

Αν το καταφέρει ενδέχεται να γίνει εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού η οποία, πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις, θα καταστεί και πάλι αναγκαία μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Αλλά τι πιστεύει ο Λίντνερ για το ελληνικό ζήτημα; Σε πρόσφατη συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ζήτησε κούρεμα χρέους και Grexit.

«Είναι σαφές ότι θα πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, κι αυτό γίνεται μόνο εκτός της ευρωζώνης», είπε σημειώνοντας πάντως ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ για να πάρει επιδοτήσεις για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Κατηγόρησε ωστόσο την Ελλάδα ότι σέρνει από τη μύτη τη Γερμανία και την Ευρώπη και αμφισβήτησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Ζητά αλλαγή στρατηγικής, «κάτι που ο Σόιμπλε εν μέρει αφήνει να διαφανεί, αλλά τον αφήνει η Μέρκελ στα κρύα του λουτρού», σχολίασε.

Ως προς την Τουρκία ζητά διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απέναντι στη Ρωσία σκληρή γραμμή και εφιστά την προσοχή σε εκείνους που διακατέχονται από αντιαμερικανισμό μετά την εκλογή Τραμπ. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του FDP γίνεται λόγος για συντεταγμένο δικαίωμα μετανάστευσης, που θα πρέπει να κωδικοποιηθεί κατά το δυνατόν σε μεταναστευτική νομοθεσία με ειδικό καθεστώς γα τους πρόσφυγες πολέμου.

Στη νυν κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού καταλογίζει ότι «κοιμήθηκε» τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ζητά ριζική αλλαγή προσέγγισης στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής. Το FDP πιστεύει ότι από την ανάπτυξη και την ευημερία δεν πρέπει να ευνοείται μόνο το κράτος, αλλά αυτήν τη φορά αποφεύγει να δώσει μεγάλες υποσχέσεις, όπως είχε κάνει στις προηγούμενες εκλογές, για φορολογικές ελαφρύνσεις. Το κέντρο βάρους πέφτει σε θέματα όπως η παιδεία και η ψηφιακή τεχνολογία, προτείνει μάλιστα να δημιουργηθεί και σχετικό υπουργείο.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top