Διεθνή

Ο θρυλικός Μπαρίσνικοφ έγινε πολίτης της χώρας που γεννήθηκε

Ο χορευτής, χορογράφος και ηθοποιός Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ρωσικής καταγωγής Αμερικανός, έγινε σήμερα πολίτης της Λετονίας, της χώρας όπου γεννήθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Ζητώντας την πολιτογράφησή του, ο Μπαρίσνικοφ έγραψε μια επιστολή στην οποία αναγνώρισε την κατοχή της Λετονίας από τη Σοβιετική Ένωση, μια σημαντική κίνηση για τους μελλοντικούς συμπολίτες του, και δήλωσε ότι ελπίζει να συντείνει στην πρόοδο της Λετονίας και στις προσπάθειές της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι λετονοί βουλευτές με 84 ψήφους υπέρ και ουδεμίας κατά ενέκριναν τη χορήγηση λετονικής εθνικότητας στον χορευτή, απαλλάσσοντάς τον από μια μακρά διαδικασία.

Καθώς η Λετονία και οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η λετονική νομοθεσία επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα στους πολίτες της.

Ο Μπαρίσνικοφ γεννήθηκε το 1948, άρχισε σπουδές κλασικού χορού το 1957 στη Ρίγα και τις συνέχισε με επιτυχία στο τότε Λένινγκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη). Πέρασε στη Δύση το 1974 κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στον Καναδά, όπου ζήτησε άσυλο πριν εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια, ο χορευτής που έπαιξε στην αμερικανική τηλεοπτική σειρά Sex and the City, έδινε one-man show παραστάσεις στη Ρίγα, έχοντας τέτοια επιτυχία που εισιτήρια πωλούνταν εκατοντάδες ευρώ έκαστο στη μαύρη αγορά.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top