Διεθνή

Πιλοτικό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Το «πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας», στο πλαίσιο του τριετούς οδικού χάρτη για την καταπολέμησή της, παρουσιάστηκε σήμερα, στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο του πιλοτικού προγράμματος θα βρεθεί η καταπολέμηση του φαινομένου της υποδηλωμένης εργασίας. Η υλοποίηση του προγράμματος και τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποτελέσουν τη βάση για την επέκτασή του πανελλαδικά.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συντονισμένα για πρώτη φορά τέσσερις ελεγκτικοί μηχανισμοί οι οποίοι θα συνεργαστούν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών: α) το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), β) ο Ενιαίος Φορές Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), γ) η Οικονομική Αστυνομία, δ) το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η συνεργασία των τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα και το βάθος των ελέγχων. Η διασταύρωση και η επεξεργασία των δεδομένων και των πληροφοριών, που ο κάθε μηχανισμός διαθέτει, δίνουν τη δυνατότητα οι έλεγχοι να επικεντρωθούν σε περιοχές και κλάδους με υψηλή και καλυμμένη μέχρι σήμερα παραβατικότητα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των ελέγχων.

«Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας αποκτά η ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην χάραξη και εφαρμογή του οδικού χάρτη, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ο τριετής οδικός χάρτης για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, επικυρώθηκε σε τριμερές επίπεδο στις 26-10-2016 ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τη ΔΟΕ και τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

ΓΣΕΕ: Κρίσιμη η εργατική συμμετοχή κατά τους ελέγχους

Ο Οδικός Χάρτης για την αδήλωτη εργασία δεν πρέπει να αποτελέσει μια δράση επικοινωνιακού χαρακτήρα αλλά έναν προγραμματισμό αυστηρών ελέγχων για την αντιμετώπιση της, τονίζει η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της δημόσιας παρουσίασης του επιχειρησιακού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων για την αδήλωτη εργασία.

Η ΓΣΕΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε την κρισιμότητα της εργατικής συμμετοχής κατά τους ελέγχους, η οποία προβλέπεται ρητά από το ν. 1264/1982, και παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις και τις προτάσεις της για την ουσιαστική καταπολέμηση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας χωρίς ισχυρή προστασία της εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει και ότι η κανονικότητα στην Ελλάδα, κατά την προσφιλή επίκαιρη ρητορική, είναι αυτή των παραβατικών συμπεριφορών στο εργασιακό, το κοινωνικοασφαλιστικό και το φορολογικό επίπεδο».

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top