Οικονομία

Τι επιδιώκουν οι τράπεζες ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης

Στο επίκεντρο του τραπεζικού συστήματος βρίσκονται η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η επιστροφή καταθέσεων και η αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί και ενόψει της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank μίλησαν για τα επόμενα βήματα στην εφημερίδα Καθημερινή.

Φραγκιαδάκης: Προϋπόθεση η σωστή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η επιστροφή και θεμελίωση της κερδοφορίας είναι η βασική προτεραιότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς θα είναι η αποτίμηση των προσπαθειών των τραπεζών στα κύρια ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Αναφέρει επίσης ότι η σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει ανάγκη επιπλέον προβλέψεων, αλλά που δυνητικά θα αντιστρέψει τις προβλέψεις των τελευταίων ετών. Επιπλέον, η πιστωτική επέκταση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όχι μόνο θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά θα επανενεργοποιήσει και τις ροές εσόδων στις τράπεζες.

Μεγάλου: Η ανάκαμψη θα έρθει μέσα από τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει ότι ανάκαμψη θα επιτευχθεί μέσα από δράσεις και επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα. Όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, η οποία θα ενισχύσει τη ρευστότητα και θα υποστηρίξει την επενδυτική δραστηριότητα και το επιχειρείν, αναφέρει ο Χρήστος Μεγάλου.

Καραβίας: Κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας

Ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank αναφέρει ότι δρομολόγηση της συμφωνίας για την αξιολόγηση κλείνει τον κύκλο της αβεβαιότητας. Για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, πρέπει όλες οι προσπάθειες να έχουν στόχο μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ταχεία ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων θα συνοδευτεί από επενδύσεις που έχει ιδιαίτερη ανάγκη η χώρα μας, θα στηρίξει τα δημόσια οικονομικά και θα βοηθήσει στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, αναφέρει κ. Καραβίας.

Επιπλέον τονίζει ότι, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την εισροή και άλλων εγχώριων και ξένων κεφαλαίων, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, κατοχυρώνοντας τον ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο. “Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πέρα από την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για τη δανειοδότηση των πελατών μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους”, συμπληρώνει.

Comments

Δημοφιλέστερα


To Top