Οικονομία

Τι ζητά η ΕΚΤ για να βάλει την Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση

Νομικά κείμενα για το χρέος, και όχι πολιτικές δηλώσεις, θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το Eurogroup του Μαΐου για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αυτό ανέφερε ανώτερη τραπεζική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκτιμώντας ότι εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο QE τον Ιούλιο.

Ο ίδιος παράγοντας δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά.

Εκτίμησε πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ φέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%-2%.

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έχει προσέλθει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

“Όχι” σε αναδιάρθρωση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ

Το θέμα της ασυλίας στελεχών του Δημοσίου και τραπεζικών στελεχών για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων προς Δημόσιο και τράπεζες τέθηκε σήμερα στις συζητήσεις με εκπροσώπους των θεσμών, με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «δεν θα υπάρχει αναδιάρθρωση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ασυλία δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση. Για τους δημόσιους λειτουργούς θα γνωμοδοτεί ο γενικός διευθυντής δημόσιας διοίκησης και για τα τραπεζικά στελέχη το υπουργείο Οικονομικών μετά από συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει εντός διμήνου. Οι τελικές διατάξεις θα ψηφιστούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έως τις 15 Μαΐου. Θα ισχύουν εφεξής και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Για το θέμα αυτό κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος φέρεται να είναι δυσαρεστημένοι, γιατί οι τραπεζίτες ήθελαν οριζόντια «ασυλία» και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη σημερινή συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ξεκίνησε το απόγευμα με θέμα τα δημοσιονομικά και σε αυτήν, όπως είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικός παράγοντας, θα εξεταζόταν τι μερίδιο από το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% για το 2016 είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, στο πεδίο των χρηματοοικονομικών θα συζητηθούν κάποια καινούργια θέματα που έχει εγείρει το ΔΝΤ, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια.

Comments

Δημοφιλέστερα

To Top